Hrg: Čelik mora otići iz Križevaca!

Tragedija – Radnik Čelika Miljenko Adamić (51) nije preživio posljedice eksplozije

KRIŽEVCI – Umro je Miljenko Adamić (51) iz Križevaca koji je prije deset dana teško nastradao u eksploziji u križevačkom Čeliku. Jake opekline na vanjskom i unutrašnjem dijelu tijela bile su previše da bi Miljenko preživio. Bitku za život izgubio je oko 21 sat u utorak.
Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca, siguran je da je došlo vrijeme za premještanje ovakve vrste proizvodnje iz grada.
– Predložit ću Gradskom vijeću da se tvornica makne i ako se vlasnici odluče na obnavljanje uništenog pogona mislim da će to biti loša odluka jer će revoltirati stanovništvo – rekao je Branko Hrg i dodao da nove poslovne zone nude bolje uvjete za takvu industriju.

 

Građani revoltirani

Unatoč tome, stanovnici Gundulićeve ulice, prvi susjedi nesretne talionice aluminija, revoltirani su situacijom. Kažu da ni sada nakon što je, zbog svega na što su godinama upozoravali mjerodavne, osoba poginula, ne vjeruju da će se išta promijeniti.
– Tvornicu je odavno trebalo zatvoriti. Upozoravamo mjerodavne već godinama na problem Čelika i štetnih tvari koje ispušta u zrak i od kojih obolijevamo – rekao je Dragutin Vidačić, oboljeli od raka, koji vjeruje da je bolest ’zaradio’ zbog života u blizini tvornice.

– Desetljećima je Čelik radio i ljudi su oko njega živjeli normalno, ali kada je novi gazda došao s tvrtkom Slon inžinjering sve je krenulo nizbrdo. Sigurnost na radu gotovo da nije postojala u toj tvrtki i svi smo to znali, no samo mi smo bili voljni glasno to reći, a sada je zbog toga jedan Križevčanin mrtav – kazao je Vidačić.

Dokazi na vještačenju

Istraga pravog razloga eksplozije još uvijek je u tijeku, no gotovo je sigurno da je uzrok bila eksplozija peći za taljenje u nekadašnjem Čeliku, koji je u danas u vlasništvu tvrtke Slon inžinjering Petra Šunjića. Vlasnik i direktor tvrtke prošlog tjedna nije bio dostupan, no u tvrtki kažu da ga je cijeli incident vrlo potresao, a do daljnjega tvornica neće raditi.
– Nekoliko dana prije eksplozije zvao sam u Ministarstvo zaštite okoliša prostornog uređenja i graditeljstva da čujem što je s mojim žalbama. Rekli su mi neka napišem požurnicu, ali nakon ovoga valjda ne trebaju list papira da shvate kako situaciju treba istražiti – zaključio je Dragutin Vidačić.Policijska istraga još uvijek je u tijeku i svi prikupljeni dokazi poslani su na kriminalističku obradu u Centar za kriminalno vještačenje Ivan Vučetić u Zagrebu. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.