U nedjelju praizvedba ‘Odiseje’ Josipa Konfica

Druga večer udaraljkaša u malom ranoljetnom ciklusu koncerata u organizaciji Glazbene škole Križevci – donosi i udaraljkaško putovanje kroz rock, folk i multimediju – u nedjelju 26. lipnja sve je, naime, spremno za prvu prezentaciju Odiseje, autorskog djela Josipa Konfica, koje će praizvedbu doživjeti upravo u Križevcima. Odiseja je, kako se navodi u programu, suita od četiri stavka, za manji komorni ansambl, zbor i udaraljkaša, a inspirirana je putovanjem Odiseja. No to je i priča o bilo kojem putovanju u nove, nepoznate krajeve, ne znajući što donosi sutra.

Svaki stavak, ističe autor Konfic, po karakteru opisuje čovjekovo emocionalno stanje i osjećaje.

 

– Prvi stavak predstavlja početak putovanja praćen lijepim uspomenama iz prošlosti. U drugom stavku slijede osjećaji tjeskobe i straha te samoća i pronalaženje duhovne snage u trećem, sve do konačnog pristaništa i pronalaska svog “kutka” na ovome svijetu – objašnjava Konfic, dodajući da je autor glavne teme u 1. stavku Gordana Đuričić, te da je prva verzija Odiseje, s podnaslovom Journey to the Stars (Putovanje do zvijezda) autorstvo J. Konfica, G. Đuričić i Jelke Vukobratović, nagrađeno 2003. na natjecanju Europa u školi. (Ta je verzija sad prvi stavak ove Odiseje).

 

Odiseju izvode – Vlatka Peko na klaviru, Pavao Mašić za orguljama, Tomislav Vrabac (violina), Jelka Vukobratović (flauta), Mihael Konfic (bugarija) i Jura Herceg (kontrabas), dok se u trećem stavku kao nadnaravni glas javlja i mješoviti zbor Capella vulgaris, s dadaističkim poezijom. U finalnom stavku, najavljuje Konfic, zbor pjeva makedonsku narodnu pjesmu Jonče Hristovskog – Zasvirete mi čalgii, koja simbolizira završnu proslavu kroz ples i pjesmu. Sudjeluju i plesačice Iva Richtermoc i Ilona Cvitić, glumac Kristian Došen. Za videopriloge zadužena je Dalija Dozet, za svjetlo se pobrinuo Tomislav Sokač a ton majstor je Marcel Kovačić.

Osim Odiseje, u nedjelju se u Velikoj dvorani Hrvatskog doma od 19.30 sati može čuti i skladbe Franza Cibulke i Igora Lešnika – Olympian Drums, namijenjena udaraljkašu i za audiosnimku, te Jekyll&Hide, koncert za udaraljke i orgulje.

Vezano

Komentari su zatvoreni.