Reporteri Podravskog prvi na mjestu križevačke ‘apokalipse’

Specijalni izvještaj – Susjedi: Puklo je i nedavno, ali radnici su sami gasili požar

KRIŽEVCI – Opal sam na rit kolko je puklo, bio je šokiran Drago Krešić iz Gundulićeve ulice pola sata nakon eksplozije u tvornici metalnih dijelova Čelik u Križevcima, koja je vlasništvo tvrtke Slon inženjering. Radnik M. A. (51) iz Križevaca u teškom je stanju s brojnim opeklinama i bori se za život u zagrebačkoj traumatološkoj bolnici. U trenutku eksplozije nalazio se tek nekoliko metara od peći.
Dragina kuća udaljena 30 metara od tvornice nije teže oštećena, ali od siline udarca sva su se vrata i prozori na kući, uključujući i metalnu ogradu, rastvorila. Drago je odmah nakon eksplozije pobjegao u podrum.

Snažna eksplozija 700-litrene peći za taljenje aluminija toliko je odjeknula da se čula i kilometrima dalje. Na tvorničkom objektu popucala su sva stakla, a napa od peći teška nekoliko kilograma završila je u stotinjak metara udaljenom dvorištu susjedne kuće. Peć još nisu pronašli. Limeni krov rascvao se od siline eksplozije, a vatra je zahvatila i oko 30 metara obale i korita potoka Vrtlina koji prolazi uz Gundulićevu ulicu.

Stanovnici Gundulićeve ulice posebno su ogorčeni jer su neprestano upozoravali na loše uvjete rada u Čeliku. Kažu kako se neprestano osjećao nepodnošljiv smrad iz tvornice, a vrlo često se stvarao čudan pritisak u zraku
– Prije eksplozije kao da sam osjetio da će nešto puknuti. Ne znam kako bih to opisao, ali bilo je nešto u zraku – kazao je Drago Krešić, a s njim se slaže i Dragutin Vidačić.
– Kad smo se žalili, rekli su nam da smo budale – ljutito će Dragutin koji ističe da su stalno upozoravali na štetnost rada tvornice i istjecanje otrovnih tvari zbog kojih se noću nije moglo spavati.

Vidačić otkriva kako je prije mjesec dana puklo i u manjoj hali, ali su radnici sami ugasili požar i nisu o tome obavijestili ni policiju ni vatrogasce. Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca, stanovnicima Gundulićeve koji su se žalili na tvornicu poručio je kako su u Gradu svjesni da uvjeti u Čeliku nisu najbolji, ali da su najvažnija radna mjesta.
– Nakon ovoga posve je sigurno da trebamo svu industriju maknuti iz grada jer se dogodilo zlo, ali je moglo biti i gore jer su metalni komadi padali po dvorištima – naglasio je Hrg i dodao kako nikad nije tvrdio da tvornica treba raditi unatoč svemu, nego da je svako radno mjesto važno.

Liječnici: Radnik u teškom stanju

ZAGREB – Radnik ljevaonice koji je teško ozlijeđen u eksploziji prevezen je u zagrebačku Kliniku za traumatologiju, gdje leži na odjelu za opekline. Doznajemo da su ga tijekom vikenda posjetili brat i šogorica, koji su od liječnika primili iscrpne informacije njegovom o stanju. Prognoze, na žalost, nisu dobre. Križevčanin je u vrlo teškom stanju, no zasad je stabilno. Opekotine na 60 posto tijela su, uz brojne jake hematome, i unutarnje, a spaljena su mu i pluća zbog čega je i otežano liječenje, doznajemo u zagrebačkoj Traumatologiji. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.