Sutra Homenova izložba u franjevačkom samostanu u Bjelovaru

Franjevački samostan Sv. Antuna u Bjelovaru poziva u četvrtak 9. lipnja 2011. od 20 sati na otvaranje izložbe “ZORAN HOMEN – nove slikarske akvizicije u našem samostanu”. Izložba je postavljena u Gradskom muzeju Bjelovar, na Trgu E. Kvaternika 1, a ostaje otvorena do 17. lipnja. Križevačkoh slikara Homena likovna kritika svrstava među istaknutije hrvatske hiperrealiste, a široj javnosti je poznat kao autor oltarnih slika sv. Marka Križevčanina (Križevci), sv. Leopolda Mandića (Varaždin), bl. Alojzija Stepinca (Krašić, Križevci, Karlovac, Oriovac).

Rodom iz Đurđevca, Homen se likovnim radom bavi od 1967. godine, jedan je od osnivača Likovnog udruženja Đurđevac. Aktivan je organizator likovnog života u Križevcima (organizacija izložbi, vođenje likovnog tečaja za slikare amatere i dr.). Izlagao je na 10 samostalnih i preko osamdesetak skupnih izložbi. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Križevcima, Đurđevcu, Vrbovcu, Pagu, Pakracu i Varaždinskim Toplicama.

Tijekom studija likovnog odgoja na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu stručna znanja dobiva od poznatih umjetnika i profesora Glige, Poljana i Veže. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu nastavlja studij i diplomira kao profesor arheologije. 1978. se zapošljava u Gradskom muzeju Križevci kao kustos arheolog, gdje i danas radi obnašajući funkciju ravnatelja.

Za svoj slikarski rad dobio je više priznanja, 1990. dobio je “Zlatnoga pevca” – povelju za najuspješnijega izlagača na izložbi mrtve prirode u Đurđevcu. Slike mu se nalaze u nekoliko muzeja i galerija te u mnogim privatnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu. Učesnik je većeg broja likovnih kolonija. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika SZH, Križevačkoga likovnoga kruga i Likovnoga udruženja Đurđevac. Kao aktivni sudionik društvenoga i kulturnog života izabran je u članstvo Družbe “Braća Hrvatskoga Zmaja” i nosi ime Zmaj Bokeljski.

Vezano

Komentari su zatvoreni.