Hrg odlučno: Tražim smjenu dekana Gospodarskog učilišta

Bačena rukavica Gradonačelnik Križevaca bijesan zbog planova prof.dr. Andrije Špoljara – Digla mi se kosa na glavi kad sam čuo da bi Učilište postalo dio budućega sveučilišta u Koprivnici – kaže Hrg

Je li dekan Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, prof. dr. Andrija Špoljar, nasjeo na politiku, kako mu to kao krimen na dušu stavlja križevački gradonačelnik Branko Hrg? Gradonačelnik se na svojem prošlotjednom kolegiju žestoko okomio na poljoprivrednog znanstvenika (na čelu VGU-a ni godinu dana), zamjerajući mu što ustanovu ubuduće vidi kao poljoprivredni fakultet, sastavni dio budućeg sveučilišta u Koprivnici.

Moramo se miješati

Nastavničko vijeće VGU-a, doznajemo, prošli tjedan odbilo je varijantu u kojoj bi ta obrazovna institucija, koja je lani proslavila 150 godina djelovanja i koja ima oko 800 studenata, prerasla u samostalni fakultet, te se držalo realnije opcije da do 2016. VGU konačno postane veleučilište. Međutim, prvi križevački haesesovac Hrg čudi se što Špoljar o namjerama nije obavijestio njega, tj. gradsku vlast.

  – Moglo bi se reći da se netko miješa u tuđi posao, ali grad kao ustanova i ja to smatramo obvezom, ne u pogledu struke, nego se moramo miješati u statusne stvari. Ne želimo dopustiti da se tradicija od 1860. prekine i da dvadesetak ljudi u vodstvu VGU-a, od kojih je možda šestero-sedmero Križevčana, donese odluku koja bi mogla uništiti kult grada, pa i poljoprivredno školstvo u Hrvatskoj – smatra Hrg, dodajući da je dekan o planovima trebao obavijestiti grad, da raspravlja i Vijeće, kao što se učinilo, kaže, kada se odlučivalo o “funkcionalnom spajanju VGU-a s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, kada je rečeno da se nitko ni s kim neće spajati”. Gradonačelnika je Špoljarova “autonomija” toliko razjarila da je izjavio kako će o svemu obavijestiti i ministra znanosti Fuchsa i iskoristiti sve zakonske mogućnosti da se Špoljar smijeni.

– Nakon toliko godina sad se pojavil netko iz Zagreba, tu se valjda slučajno zapičil, pa veli kak bude sve promenil. Tjerat ću to do kraja, suprostavit ću se – otkrio je Hrg i antipatiju prema ljudima izvana, ustrajući u uvjerenju da nije normalno da se o ustanovi koja je u gradu 150 godina u gradskoj upravi ne raspravlja. Bez obzira na neslaganje sa Špoljarovim metodama, Hrgu se, reče, kosa najviše digla na glavi kad je čuo da bi VGU bio dio koprivničkog sveučilišta, pa sumnja da je vodstvo VGU-a iskorišteno za političku igru.

Interesi Križevaca

Braneći interes Križevaca, time je, čini se, čak pokazao i neslaganje s težnjama Koprivnice da ima kampus u svojoj bivšoj vojarni. Zna li se da koprivničko sveučilište još nije ustrojeno, može se shvatiti da Hrg želi time reći i gdje je tko u visokom školstvu. Što se tiče razvoja VGU-a, i zaposlenici drže da je on kao fakultet utopija i da je bolje da postane veleučilište, jer za treći studij, nužan za taj status, već ima dopusnice.


Provodi mobbing, ali Hrg ga nikako ne može smijeniti

Andrija Špoljar nije bio voljan dati komentar “slučaja” kad smo ga nazvali niti je pismeno odgovorio na prethodni upit mailom. Neki kolege tvrde da se uobrazio i da je “vlašću” narušio međuljudske odnose te da provodi mobbing, no kažu i da je Hrgova namjera da ga se smijeni ugrožavanje autonomije ustanove.
  – To mi moramo sami riješiti. Najmanje nam on treba, bilo bi kontraproduktivno – kažu.
(VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.