Kultiviranje naroda

Jednog sam jutra otišao na željeznički kolodvor pred kolegicu koja je trebala stići iz Zagreba. Pozdravili smo se, sjeli u auto i otpeljali se na uobičajenu jutarnju kavu. Pred lokalom sam parkirao, kupio parkirnu kartu (za 1. zonu) i ušli smo u lokal. S obzirom da je ona rođena Križevčanka, ispozdravljala se s poznatima  koji su se zatekli u lokalu, a onda smo sjeli i uz kave započeli naše nikad dorečene razgovore pune nostalgije i sjećanja na gimnazijske dane koje smo provodili zajedno. Riječ po riječ i vrijeme je projurilo da bismo konačno rekli – za danas je dosta, do slijedeće zgode.
I prije nego smo sjeli u auto s vjetrobranskog sam stakla skinuo upakiranu “čitabu” za koju sam odmah pretpostavio da može biti samo neka kazna. Doslovno šokiran, pročitao sam da ona iznosi 80,00 kuna uz jednu pogodnost: ako platim odmah, dobivam popust od 50 %. Sav sretan zbog te pogodnosti otišao sam u poslovnicu koncesionara i platio – 40,00 kuna.

 

Ali, ostavimo za tren konkretni događaj, pa razmotrimo problem u širem kontekstu. U prvi tren htio sam se naoružati svim potrebnim znanjima čitajući akte Grada ali sam odustao. Manje-više svaka Odluka ili neki drugi akt ima bar jednu izmjenu i dopunu, pa izmjenu izmijenjene dopune pa to ide u nedogled. Svjestan da me neznanje ne oslobađa odgovornosti, odlučio sam izreći svoje mišljenje, onako, po duši, gledano okom sićušnog i bespomoćnog crva kojeg uvijek netko želi zgaziti.

Još su nam stari Rimljani napravili cestu koja je od Možđenca preko Sudovca, Gornje Rijeke, Sv. Petra Orehovca i Križevaca vodila do Sv. I. Žabna. I, ona je funkcionirala stoljećima dok se nisu udružili suvremeni cesto graditelji i politika, pa su je adaptirali, proglasili županijskom cestom i stavili van upotrebe zbog odrona i opasnosti za odvijanje prometa.
No i takova, djelomično zatvorena (obilazak preko Breznice) ta naša županijska cesta dolazi do Križevaca. Ali na samom početku, odnosno prije nego se približi gradu, važećim GUP-om je predviđeno da se preusmjeri na novu trasu (BG-brze gradske prometnice) kako bi se rasteretio  centar. I, umjesto da se to dogodi (realizira) županijska cesta ulazi u grad, “obogatili” su je i jednim nepotrebnim rotorom (jasno, djelomično rušeći parkovno zelenilo Gornjega grada) i eto je (županijske ceste) na glavnim gradskim trgovima.

U vrijeme prije rekonstrukcije trgova također je postojalo parkiralište; veće, praktičnije i –besplatno. Onda su rekli da će novcem poreznih obveznika trgove rekonstruirati radi proširenja vidika i suvremenih tendencija urbane arhitekture, pa su to i proveli (u prkos protivljenju brojnih građana) a dobili smo izbetonirani “STROSS” i novo, upola manje strogo “isparcelirano” parkiralište s obvezom plaćanja parkiranja. I, sad, mislim si ja, uzmu ti novac da se nešto napravi, a dio toga napravljenoga služi da mi uzimaju novac i nadalje, u nedogled. I to svakoga dana od 7 do 16 sati, subotom do 13 sati, osim nedjelje kad je parkiranje slobodno.
I tako neko vrijeme dok netko promućuran nije zaključio da bi to (parkiranje) mogao biti isplativi biznis i eto nam koncesionara. Ni luk jeo ni luk mirisao, a lova samo curi. A Grad kao grad, nesposoban da novac zadrži u svojoj/našoj kasi, odriče se prihoda u korist privatne firme uz naplatu neke koncesije.

Mislim da sam u jednom intervju novinara s predstavnikom koncesionara pročitao, otprilike, da im je namjera kultivirati vozače jer, recimo u Koprivnici, odmah platimo kartu za parkiranje dok to doma želimo izbjeći. Ne ulazeći u vjerodostojnost izjave, zaključio sam da nas žele kultivirati na više načina. Recimo, promjenom važećega vremena za “kultiviranje”. Odjednom, traži se promjena vremena obveze plaćanja parkirne karte sa zahtjevom da bude od 8 do 17 sati. A zašto? Jednostavno s razloga što je parkiralište do osam sati bilo poluprazno, jer ipak naš narod baš i nije ranoranioc (osim ako se mora). Dakle, od 7 do 8 poluprazno, a poslije 16 sati puno, pa zašto ne bi i taj jedan poslijepodnevni sat pretvorili u prihod. Svako drugo objašnjenje je prozirno.

Jednoga dana došao sam na parkiralište na trgu S. S. Kranjčevića (to je onaj kod “općine”, suda, katastra, javnog bilježnika, kancelarija odvjetnika, nekoliko dućana, jednostavno u samom poslovnom centru grada) i ubacim dvije kune ali automat “mrtav hladan”. Pokuša i jedan čovjek pored mene i opet – ništa. Tek kad je malo bolje pogledao, kaže mi – piše minimum 4 kune. On je ubacio i nadodao da je puno jer mu treba samo 20 minuta da nešto obavi. A ja sam rekao – ne dam, okrenuo se i otišao kući.
Do nedavno, to je bila 2. zona (2 kn/sat) i odjednom je pretvorena u 1. zonu (4 kn/sat). To parkiralište je i inače bilo zlatni rudnik jer je neprestano puno i čak se ponekad mora kružiti ne bi li se uhvatilo mjesto. Osim toga, često se događa da se ljudi zadrže 20, 30 minuta, obave posao i odu, a jedno parkirno mjesto proda se i dva puta u satu za punu cijenu. I čemu je trebalo cijenu karte poskupiti 100 %? Ne vidim drugo objašnjenje osim pohlepe. A Grad u tome pogoduje donoseći odluke koje to omogućavaju.

Kažu da ima 320 parkirnih mjesta, a cilj je doseći brojku od 500. Pa onda udare “danak” na pošodranu ledinu kod bazena, uvedu novu zonu kod hotela, a bojim se jednoga će dana doći pred moju garažu i povući bijele crte uz pogodnost da si kupim godišnju kartu s 50 % popusta.
Udisanje zraka na “Nemčiću” bit  će 1 kn/sat, a pogled na preuređene trgove 5 kn/sat bez obzira u kojem smjeru gledali.


 

Nego, da se vratim na početak ovoga teksta i prokomentiram svoj krimen.
Pod pretpostavkom da sam kriv, prvo se postavlja pitanje ZAŠTO 80 KUNA? Ako je predviđeno vrijeme za naplatu parkiranja 9 sati, onda broj sati pomnožen s cijenom jednog sata parkiranja iznosi 9 x 4,00 kn = 36, 00 kuna. Dobro, dodajmo tome i 4,00 kune za trud ispisa dokumenta, pa je sve zajedno 40,oo kuna. Pod pretpostavkom da bi vozilo ostalo u prekršajnom statusu do isteka obveze naplate karte, ispada da bih koncesionara “oštetio” za 36,00 kuna. Ali, trebalo bi od “štete” odbiti prvi sat parkiranja koji sam uredno platio pa ostaje 32,00 kune.
Daljnja je pretpostavka da se ne bih zadržao do kraja obveze naplate parkiranja (što je u stvari i dokazana činjenica), već sam tog prvog “kaznenog” sata parkiralište napustio, a koncesionar je kartu naplatio nekom drugom, po redovnoj cijeni ili, ne daj  Bože, pod povoljnim uvjetima s popustom od 50 %.

Još uvijek ostaje pitanje ZAŠTO 80 KUNA? i pored svega navedenoga. Temeljem koje zakonske odredbe Grad donosi odluku da to tako mora biti, ne vodeći nimalo računa o zaštiti svojih građana, već isključivo o interesu koncesionara.
Reći ću vam i zašto 80,00 kuna! Iz čisto psihološkog razloga. Šokirati “krivca” visinom iznosa, a onda pokazati svoju dobrotu mogućnošću popusta od 50%, a čovjek kao čovjek, iskoristit će svaku priliku da si umanji štetu plativši odmah. A to je cilj i svrha kazne; dobiti novac odmah, istoga dana, tim više što je i tih 40,00 kuna čista pljačka.

Kad sam malo pažljivije pogledao obrasce o odmjeravanju kazne, bodu u oči nelogičnosti i neka pravna pitanja.
Dakle, dobio sam NALOG za preuzimanje dnevne karte. Pa se utvrđuje da su se stekli uvjeti…, navodeći s desne strane obrasca na priklamanoj cjeduljici da mi je prekršaj(F) 14 DNEVNA PARKIRNA KARTA. Iz navedenog, ne vidim koji mi je prkršaj.
Dobio sam i NALOG za plaćanje ugovorne kazne. Pa nadalje kaže da su se stekli uvjeti…
Meni, ovako laiku, izgleda da bi ugovorna kazna trebala proisteći temeljem nekog ugovora. A da bi ugovor postojao, trebale bi se pojaviti bar dvije ugovorne strane koje suglasnost sa sadržajem ugovora potvrđuju vlastoručnim potpisom, da još ne kažem ovjerenim kod javnog bilježnika. Ja takav ugovor s nikim nisam sklopio.
Kod cjelokupne procedure ne vrijedi čak ni ona – kadija te tuži, kadija ti sudi – jer postoji samo presuda. I to, bez POUKE O PRAVNOM LIJEKU. I opet, onako laički, mislim da bi svaki pravni dokument takav dodatak trebao imati.

Kad sam izvršio uplatu svoje kazne, dobio sam Uplatnicu br. … na prezime, uz navedeni iznos (sve čitljivo), ali posve je nečitljiva svrha uplate. Doduše može se odgonetnuti iz šifre prenesene s osnovnog dokumenta. Dobio sam i Račun br….iz kojega je opet potrebno odgonetnuti svrhu uplate, ali je naznačen popust od 50 %. I još jedna sitnica. Nije vidljivo/jasno je li je izdavatelj računa obveznik PDV-a i je li ga je/nije naplatio.

Stvarno ne znam koliko su naši sugrađani “nekultivirani” kad se radi o prekršajima parkiranja na nedozvoljenom mjestu. Ponekad sam i primijetio  nekog “nestašnog”, da ne kažem maštovitog koji je koristio neko parkirno mjesto koje to nije, ali za kaznu blokiranja i odvoženja vozila trebali bi biti stvoreni uvjeti propisani zakonom. A da bi se to utvrdilo, mislim da je za to kompetentna policija. Kako će to biti regulirano u praksi – vidjet ćemo.

Međutim, činjenica je da ćemo imati/imamo pauka, a donesena je i odluka o tarifama:
– cijena premještanja vozila 400,00 kn
– cijena pokušaja premještanja 200,00 kn
– cijena blokiranja vozila (lisice) 120,00 kn
Cijene baš i nisu male, a pitanje je kad i u koju će svrhu te represivne mjere biti primijenjene. Ako zbog sigurnosti u prometu – u redu. Međutim, ako će i tu krenuti lov na zaradu s isključivom svrhom, onda – nije u redu.

Znam, netko će odmah primijetiti – hodaj pješice, bit ćeš zdraviji, a uštedjet ćeš i na gorivu i na parkirnoj karti. Drugi će nadodati – ma sitnica, 2 kune, ili 4, baš je svejedno. Da, možda je svejedno onima s plaćom 6, 8, ili 10 tisuća kuna, ali meni s mojom penzionerskom crkavicom baš i nije. Nije mi svejedno ni što je produženo vrijeme parkiranja za jedan sat jer mi je poremetilo uživanciju u mojoj poslijepodnevnoj penzionerskoj kavi za 3.50 kuna, u 16.15 kada je (do sada) parkiranje bilo slobodno. Doduše, slobodno je parkiranje jedan sat kasnije ali, nažalost, ne pijem kavu poslije 17 sati.

I tko kaže da naš čovjek ne će raditi? Ja u životu nisam vidio tako marljive ljude kao što su naši kontrolori parkiranja. Nema šanse da protekne 11 minuta, odnosno jedna nakon onih toleriranih 10, a da vam oni ne bi zalijepili “čitabu” kad se steknu uvjeti. Oni su uvijek tu/tamo, s voljom i na vrijeme, pa čak i prije vremena. No, jesu li ikada pomislili (ne samo oni) da ako nas totalno “iskultiviraju” možda nitko i ne ostane koga bi “kultivirali” u budućnosti.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.