Pamet u glavu i kaciga na glavu, u tome je sva bit uzorne vožnje

DVA KOTAČA Proglašeni najbolji motoristi i biciklisti Križevaca. U izboru HAK-a, policije i župe BDM Žalosne najbolji je motociklist Tihomir Hodak, mopedist Antun Švagelj, a biciklisti Krunoslav Ružić i Stjepan Hamonajec

Biti oprezno, uvijek s kacigom na glavi, to onda donosi i užitak u vožnji – poanta je to kojom Tihomir Hodak (40) opisuje zašto je postao najmotociklist Križevaca za 2010. Vozač koji priznaje da je “definitivno bolje biti na motoru nego u autu jer autom ne možeš otići 200-300 km dalje samo na kavu” najuzorniji je vozač u protekloj godini u izboru HAK-a Križevci i policijske postaje, koji su u obzir uzimali broj prijeđenih kilometara i ponašanje u prometu bez sankcija. U gradu koji zbog višestrukih momčadskih prvaka države slovi kao grad motociklizma, to je za vozače-amatere poseban izazov.

– Ovom aprilijom u 2,5 godine prošao sam oko 22.000 kilometara, a vozim odmalena, automatic, APN… – navodi Tihomir, “prvak” i jer nije imao nijedan prekršaj ili kazneni bod u prometu.

Ističe, i poručuje mladim vozačima koji se ovih dana upuštaju na ulice, da je prvi uvjet vožnje u prometu na siguran način – uvijek nositi kacigu, ali da je važno voditi računa i o tehničkoj ispravnosti motora. Strast za motorima u njega jača kad vozi u ekipi, jer “tek kad sjednemo odlučimo kamo ćemo” – veli Hodak, a supruga Marina u šali će da je to “onda odmor za oboje, jer on ode”. Dosad za “guvernalom” motora osim zgoda po cijeloj zemlji srećom nije imao nesreća.

– U prometu sve ne ovisi o tebi, već i o drugim sudionicima, ali zato moraš još više biti što korektniji vozač – kaže Hodak. Izabran je i najmopedist – Antun Švagelj, jedan od najstarijih križevačkih vozača-amatera uopće, a da je sigurnost prioritet vožnje cijele godine potvrđuju i najbiciklisti, prvi put birani. Krunoslav Ružić, inače i šahist i stolnotenisač, na biciklu mjesečno pređe i 500-ak km, uvijek savjesno s kacigom, a Stjepan Hamonajec potaknuo je i mlađe da se rekreiraju na ovaj način, zdrav i za njih i za okoliš.

Budu li još vozili što više i griješili što manje, složni su organizatori, ući će nagodinu u izbor za laureate moto i bici-uzornosti, što sa sobom nosi i nagrade – prsluke, kacige, statue. Tajnik AMK-a Križevci Stjepan Peršin napominje da je za dobru i sigurnu sezonu vožnje na dva kotača svima pomogao i Božji blagoslov, koji je motoristima i biciklistima u crkvi u Koruškoj udijelio vlč. Ivan Novak, i sam “biker”. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.