Održana prva javna debata u Križevcima

„Hrvatski narodni preporod u Križevcima“ – bila je tema prve javne debate koja je uz Dan Križevaca održana u utorak 19. travnja 2011. u maloj dvorani križevačkoga Hrvatskog doma. U organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ i Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog na debati su dvije skupine gimnazijalaca po tri člana (nazvane „Purgeri“ i „Šljivari“) afirmacijskim i negacijskim tezama raspravljali o tome jesu li znameniti Križevčani uistinu pridonijeli Hrvatskom narodnom preporodu.

 

Nakon uvodne prezentacije o temi koja je izvedena uz mentorstvo prof. Marije Milas, voditeljice debate Marina Vidović i prof. Sanela Štubelj detaljno su uputile u formu debate te su spretno vodile kroz raspravu. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo, u kojem su bili: ravnatelj gimnazije prof. Josip Šikić, križevački gradonačelnik Branko Hrg, predsjednica Matice hrvatske Križevci mr. sc. Renata Husinec, župnik križevačke župe sv. Ane Krešimir Žinić te predsjednica povjerenstva, mentorica i trenerica u Hrvatskom debatnom društvu Vlatka Mihavec, s 3 glasa za negaciju, a s dva za afirmaciju, pobjednicima je proglasilo negacijsku grupu.

Vlatka Mihavec dala je stručnu analizu debate pohvalivši pripremljenost, znanje i vještinu križevačkih gimnazijalaca te potaknula na otvaranje prvoga debatnog kluba u Križevcima. Glazbeni doprinos debati dao je gimnazijalac Filip Kesteli koji je otpjevao dvije pjesme iz vremena Hrvatskoga narodnog preporoda. Na kraju svečanosti predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran zahvalila je svima na suradnji te podijelila izdanja Udruge svim sudionicima debate.

Vezano

Komentari su zatvoreni.