S Međunarodnog kongresa Sportmeet u Rimu – sudjelovali i Križevčani – Sport pokreće ljude i ideje

Šampioni ne blijede, čak ni desetljećima pošto su, kao bivši talijanski nogometaš proslavljenog Milana i azzurra Gianni Rivera, “objesili kopačke o klin”. Neki novi klinci imaju ga priliku upoznati kao čovjeka koji je i u 68. godini sačuvao duh pravoga sportaša koji i dalje promiče sport kao kulturu življenja i životne  filozofije, ponašanja, prema sebi i ponajviše prema drugima.

Uvjerili su se u to sudionici međunarodnoga kongresa o sportu, svjetske mreže “Sportmeet”  (182  zemlje u svijetu) u sklopu Pokreta  fokolara, održanog od 8. do 10. travnja u Rimu pod geslom “Sport pokreće ljude i ideje”. Glavni pokrovitelj bio je UNESCO, organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost, kulturu i sport, što svjedoči o važnosti toga skupa na kojem su sujelovali i stručnjaci i sportski djelatnici iz Hrvatske, ponajviše iz Križevaca, koji su se prvi u državi i uključili u mrežu “Sportmeeta”.

 

   Rivera je na početku kongresa sudionicima prenio svoje bogato iskustvo, još iz vremena  kad je počeo igrati nogomet kao dječačić na dvorištu župnoga dvora u rodnoj Alessandriji. “Današnje mlade nogometaše treba učiti da u toj igri postoje pravila, da novac nije sve. U životu treba uvažavati svakoga, biti korektan, a prije nego postanu nogometaši mladi trebaju postati građani”, poručio je Rivera.

Sportaš-građanin i sport i grad

Upravo temi odnosa  građanin-sportaš, odnosno sport i grad posvećen je najveći dio kongresa, uz iskustva bivših sportaša koji su sportsku karijeru nastavili i zamijenili političkom, kao primjerice gradonačelnik Cremone Oreste Perri, višestruki olimpijski i svjetski prvak u kanuu. “U sportu sam pobjeđivao kad sam prošao prvi kroz cilj, a nakon pobjede na izboru za gradonačelnika tek sam trebao odrediti ciljeve što sam kanio postići u svom gradu, poštujući interese i potrebe sugrađana”, ističe Perri. Njegov bliski suradnik, liječnik talijanske veslačke reprezentacije u kanuu, Paolo Crepaz, ujedno novinar i docent sportske pedagogije, te predsjednik “Sportmeeta”, koji je gostovao i imao predavanja i u Križevcima, sociološki je i filozofski obradio temu sporta, kao fenomena ljudske civilizacije još od antičkih vremena.

Važna je igra, ali i informacije

“Negativnu sliku o licu i naličju sporta prenose i mediji”, kaže novinar, liječnik, sveučilišni predavač Crepaz, zauzimajući se za sport kao igru, odgojnu djelatnost i posrednika u izgradnji uzajamnih društvenih odnosa, jedinstva, kulture i univerzalnoga bratstva među ljudima. U tome važnu ulogu imaju svi akteri, od roditelja djece koja se bave sportom, do trenera, nastavnika, sportskih djelatnika, menadžera, novinara. Među brojnim iskustvima, pozitivnih primjera i prakse, najdojmljiviji je projekt  bivšeg talijanskog košarkaša Marca Calamaia, iz vremena Ćosića, Dalipagića i poslije braće Petrović, s kojima je igrao. Kao profesor i trener već godinama podučava košarku djecu i mladež s mentalnim poteškoćama. Po njemu, trening s loptom počinje od klupe za rezervne igrače, kao najomraženijeg mjesta svakog sportaša.

Marco Calamai je obećao da će najesen vjerojatno doći u Križevce predstaviti svoj košarkaški projekt. Križevci su na kongresu spomenuti kao jedan od tri grada, s Argentinom i Pisom u Italiji, uključenih u projekt obrazovanja  za sport. Kao podsjetnik da su svi oni sastavni dio zajedničkog sportskog mozaika, sudionici su kućama ponijeli kartonske kockice s logom susreta, obilježene porukama filozofa, umjetnika, znanstvenika i sportaša, s uvjerenjem da sport uistinu pokreće ljude, ali i ideje, te da može utjecati na bolje odnose u društvu.
 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.