Sutra ‘Tjeskoba’ nagrađivanog filmaša Čučića

Sutra, u utorak 5. travnja 2011. u križevačkom Klubu kulture od 19:30 sati bit će održana projekcija dokumentarnog filma “Tjeskoba” hrvatskog autora Damira Čučića iz Samobora. Najnoviji je to od 25 dokumentarnih i eksperimentalnih filmova ovog filmskog i tv redatelja, montažera, scenarista i producenta čiji su filmovi prikazivani u tridesetak zemalja. Čučić je dobitnik 17 filmskih nagrada, začetnik filmske škole „Samoborskog kino-kluba“ i voditelj mnogih filmskih radionica. U 50 minuta autor ulazi u požešku kaznionicu gdje se direktno susreće s nekoliko kažnjenica, ujedno “majki na prisilnom dopustu od majčinstva”, te uspijeva zabilježiti bol koju im čini razdvojenost od djece. Uvodničarka tribine s projekcijom, na kojoj će gostovati i sam autor, je Slavica Grahovar. Ulaz na 4. projekciju ovogodišnjeg, 7. Culture Shock Festivala je slobodan.

Film odlične fotografije (Mario Britvić i Damir Bednjanec) posebnu pažnju usmjerava na …doziranost naglašenih emocija, koje se izmjenjuju s vrlo duhovitom samoironijom, i u tom susretu emocionalnih opreka u buci iznose ključni problem žena lišenih slobode, a taj je lišenost majčinstva.
Zatvorenice odslužuju kazne od nekoliko mjeseci do 18 godina, dok njihova slika blijedi u sjećanju djece koja rastu po domovima za nezbrinutu djecu, uz bake, djedove ili očeve koji ih odbijaju od majki. Tanke veze održavaju pokojim telefonskim razgovorom o životnim sitnicama jer kako djetetu objasniti zašto majka nije uz njega?

Vezano

Komentari su zatvoreni.