Auto-Info: Subaru Impreza WRX STI

Na testu smo imali automobil kojeg bi svaki muškarac htio imati – Subaru Impreza WRX STi! Iako se radi o rabljenoj Imprezi WRX STI, ne mogu zanijekati uzbuđenje koje sam osjetio prije preuzimanja vozila. Lagao bih kada bi napisao kako je ovo bio samo još jedan test… Moram priznati kako se ovdje ipak radilo o ispunjenju jednog sna. Svi koji su imali priliku voziti Subaru Imprezu WRX STi znaju i zašto mi se ispunio san.

Testirana je Impreza proizvedena 2003. godine, a već prvi pogled na ovaj „stroj“ otkriva njegovu sportsku narav. Poklopac motora od karbona i veliki otvor za zrak na njemu daju naslutiti što se ispod poklopca skriva, ali o tome ću nešto kasnije. Straga je najupečatljiviji predimenzionirani spojler i velika ispušna cijev, dok zlatni 18 inčni lakometalni naplatci stavljaju „točku na i“ sportskom izgledu. Godine su na karoseriji ostavile pokoji trag, pa se tu i tamo koja ogrebotina može očekivati. Nije velika mudrost, detaljnim pogledom na eksterijer, shvatiti kako ovaj model nije nikakav šminker. Vjerojatno se nitko osim muškaraca neće okrenuti za vama prilikom lagane vožnje po gradu, ali jednom kada stisnete gas, vjerujte, svi će pogledati.

Interijer nažalost nije toliko impresivan kao eksterijer. Kabina vozila također otkriva prijeđene kilometre. Naime, testirani je model prevalio 114.000 km. Glavni materijal korišten za izradu kokpita je plastika. Iako na oko djeluje jeftino, detaljnijim pregledom shvatiti ćete kako je to ipak kvalitetnija plastika nego ona iz zaista starih Daewooa. Na središnjem tunelu nalazi se naslon za ruku koji ne smeta prilikom promjena stupnjeva prijenosa. Tu je i ručna kočnica i komande za el. podešavanje retrovizora te ručica 6-stupanjskog mjenjača. Na prijelazu između tunela i konzole smješten je „turbo timer“ koji sprječava gašenje motora prije nego li se turbo uspije ohladiti. Time je trajnost ugrađenog turbopunjača zagarantirana. Na istom „timeru“ pritiskom na gumb možete vidjeti brzinu, obrtaje, mjeriti ubrzanje itd.

Na središnjoj konzoli nalaze se i kolutići za upravljanje poluautomatskom klimom te 2-din radio sa MP3 funkcijom. Na vrhu konzole smješten je „Blitz Racing Meter DCII“ koji prikazuje temperaturu, pritisak turbine i obrtaje. Sportski štih nastavlja se i za upravljačkom pozicijom. Školjkasta sjedala pobrinuti će se da ostanete na željenom mjestu prilikom jurnjava zavojima. Upravljač nije prelijepog dizajna, ali izvrsno služi svrsi. Koža na upravljaču i mjenjaču je malo istrošena, ali ulogom od 300-tinjak kuna i to se može popraviti. Upravljačku poziciju našao sam jako brzo, ali nije ni čudo s obzirom na namjenu vozila… Pogledom na stražnju klupu shvatio sam kako je Impreza WRX STI i praktičan automobil. Straga se bez poteškoća mogu smjestiti i do tri odrasle osobe bez stiskanja. Prtljažni prostor od 395 litara zadovoljiti će, vjerujem, većinu ljudi.

Polako dolazimo i do onog najboljeg što testirana Impreza nudi, a to je motor. Ispod spomenutog karbonskog poklopca motora skriva se 2.5-litreni boxer benzinac potpomognut turbopunjačem. Serijski ovaj model razvija 280 KS sa 392 Nm okretnog momenta dostupnog od 4.000 okr/min, što je puno, ali testirani model daje još više. Testirana Impreza WRX STI zahvaljujući detaljnim remapiranjem razvija čak 70 KS više, točnije 350 KS. Iako ove brojke i na papiru zvuče impresivno, na asfaltu su još impresivnije. Iako sam testirao već gomilu jakih i brzih automobila, teško se mogu sjetiti vozila koji je imao „brutalno“ ubrzanje kao ova Impreza. Službenu brojku od 5,4 sekundi do 100 km/h ovaj model premašuje za nešto više od sekundu. Tako testirani WRX STI do stotke juri za svega 4,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 260 km/h. Sve što trebate činiti kako bi postigli performanse kao napisane jest držati motor iznad 4.000 okr/min, jer je od 4.000 do 6.500 okr/min najsnažniji. Sva ta silovita snaga ne bježi kroz proklizavanje guma zahvaljujući izvrsnom simetričnom pogonu na sva četiri kotača. Tu je i „racing“ mjenjač kratkih i preciznih hodova. Kvačilo s druge strane zadaje malo problema prilikom vožnje gradom. Zbog velike tvrdoće spojke može vas malo noga zaboljeti ukoliko naletite na gužvu.

Poteškoća sam imao i sa sportskim ovjesom po neravninama i ležećim policajcima, ne samo zbog neudobnosti, već i zbog silnih zvukova koje proizvodi plastični interijer. Ali to sam zaboravio prvim odlaskom na otvorenu cestu. To je mjesto na kojem se Subaru Impreza WRX STI najbolje osjeća. Jurnjava zavojima ne predstavlja nikakav problem jer vas AWD pogon, nisko težište, sportski ovjes i izvrsne gume drže na zacrtanoj putanji. Ukoliko vam je takva vožnja predosadna, laganim trzajem upravljača možete zabaciti stražnji kraj automobila i tako se „igrati“. Ovo nikako ne preporučujem manje iskusnim vozačima. Tu je i blow-off ventil koji svaku promjenu stupnja prijenosa poprati lijepim „šuštanjem“. Međuubrzanja su strahovita. Traženje ravnica ili rupa za pretjecanje ovim automobilom neće biti potrebno. Potrebno je samo prebaciti u niži stupanj prijenosa (poslušati zvuk blow-offa i predivnu grmljavinu motora) i prestići ćete vozilo ispred sebe za svega dvije sekunde. Divota!

Vožnja autocestom ipak je malo dosadnija nego otvorena. Postavlja se pitanje zašto se voziti autocestom kada je vožnja otvorenom cestom toliko dobra? Nažalost, zbog sigurnosti ostalih sudionika u prometu (čitaj ograničenja brzine), nekada je ipak bolje otići na autocestu. Stvar se ovdje isto ne mijenja. Prestići ćete svakoga vrlo brzo i efikasno. Ukoliko pak ostanete duže u lijevoj traci, vozila ispred brzo će se micati na desnu stranu uoče li vas na vrijeme u retrovizoru. Razgovarati možete i pri brzinama većim od 160 km/h, ali uz blago povišeni ton. Testirana Impreza WRX STI na testu je u prosjeku trošila 14 litara benzina na 100 prijeđenih kilometara, uz znatno agresivniju vožnju nego inače.
Svi koji traže limuzinu sa dosta prostora u kabini i prtljažniku, a žele u retrovizoru gledati „pile“ koje čekaju na sprint od semafora do semafora, onda je Subaru Imprezu WRX STI pravi izbor. Više na www.auto-info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.