Novi udar – Nakon Mlinara, poskupjela i Podravka

KOPRIVNICA – Za Podravkin kruh i peciva građani od utorka, 1. ožujka moraju izdvojiti 30 do 50 lipa više. U kompaniji obrazlažu kako već dvije i pol godine nisu povećavali cijene svojih proizvoda iz standardnog asortimana, premda su cijene ulaznih sirovina i repromaterijala rasle cijelo to vrijeme.
– Podravka nije prva korigirala cijene kruha i peciva, korigirali su i drugi proizvođači koji prodaju i dostavljaju kruh na našem području – rekla je Dijana Jendrašinkin, direktorica Odnosa s javnošću i dodala kako je razlog poskupljenju i osjetno viša cijena pšenice.

– Podravka je korigirala samo cijene brašna za oko 14 posto, iako su ulazni troškovi mnogo više porasli. Povećanje ulaznih cijena sirovina dosad smo amortizirali na račun vlastite akumulacije, kako u vrijeme evidentnog pada kupovne moći ne bismo dodatno opteretili naše potrošače. Kod korekcije cijena kruha, vodili smo računa o minimalnom poskupljenju za socijalne kategorije kruha – istaknula je Dijana Jendrašinkin.

Gledano u postotku, cijene su korigirane u manjem postotku od postotka porasta troškova proizvodnje i distribucije, materijala i energije, a to je glavni razlog korekcije cijena, prve nakon srpnja 2008. godine.
U nekoliko privatnih pekara doznali smo kako cijene pekarskih proizvoda nisu povećavali, primjerice Dergez iz Podravskih Sesveta od listopada prošle godine, a koprivnička Pekara Klas već tri godine.
Križevački Mlinar, pak, cijene pekarskih proizvoda je povećao još prošle godine i bio je prva pekarska industrija koja je reagirala na rast ulaznih cijena sirovina. S obzirom na rast cijena sirove nafte na svjetskom tržištu zbog libijske krize, moguće je očekivati i novi cjenovni udar na standard građana.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.