Friščić će ipak dobiti županijsku nagradu za životno djelo

KRIŽEVCI – Od kad je prije desetak dana postao poznat prijedlog županijskog Odbora za javna priznanja da Nagradu za životno djelo uz Dan županije u travnju primi Josip Friščić, malo tko nije očekivao novi okršaj vladajućih i oporbe pri skupštinskom odlučivanju o tom prijedlogu. Da se Klubu vijećnika SDP-a i HNS-a dodjela najvišeg priznanja predsjedniku HSS-a i dopredsjedniku Sabora nimalo ne sviđa istupom za govornicu velike vijećnice Grada Križevaca obrazložio je njihov šef Marinko Bagarić.

– Klub SDP-HNS smatra da se predlagatelji nagrade Josipu Friščiću nisu rukovodili doprinosom za opće dobro i doprinosom ovoj županiji, nego osobnim interesima i željom da se što bolje svide svom stranačkom šefu. Ili sve ovo možda ima za cilj popravak rejtinga stranke i njezinog predsjednika u izbornoj godini, rekao je M. Bagarić. Dodao je da Friščić nije učinio ništa toliko važnog i velikog za ovu županiju čime bi zaslužio njezino najviše priznanje, već naprotiv, nije ispunio neka od svojih glavnih obećanja, poput gradnje autoceste, a niti davao potporu projektima poput koprivničkog sveučilišnog kampusa.

– Friščić se čak izrugivao s raznim krampusima i nije se zauzimao, primjerice, da se kao kod drugih gradova dodjeli vojarna Koprivnici i to odmah nakon odlaska vojske. Ovako, objekt je bio izložen višegodišnjem propadanju. A na kraju još vojarnu moramo i platiti na neki način, za razliku od drugih koji su ih dobili besplatno, rekao je SDP-ov županijski vijećnik Bagarić.

Oporba ne smatra ni da je Friščićeva uloga u događanjima u i oko Podravke u prilog dobivanja Nagrade za životno djelo, a još manje zbog sudjelovanja u vladajućoj koaliciji na državnoj razini, o kojoj najbolje govore nezaposlenost, siromaštvo i svakodnevni prosvjedi. Potom se za riječ javio donedavni član vladajuće županijske koalicije, HDSS-ov Vlado Miklobušec, koji je najavio da neće biti niti za niti protiv dodjele nagrade Friščiću, a u obranu odluke za istupio je nezavisni član vladajućih Josip Vincek. Iz njegovog podužeg izlaganja dalo se zaključiti da predloženi priznanje zaslužuje, ako baš zbog ničeg drugog, makar za izgradnju nove Interne bolnice u Koprivnici. A idući govornik, SDP-ov Stjepan Henezi kazao je da je predlagatelj trebao znati kako ovakvim prijedlogom otvara političku raspravu o radu potpredsjednika Sabora i Vlade koju podržava.

– Kao predsjednik HSS-a, na što ima pravo, ali zbog toga snosi i odgovornost, Josip Friščić podržava i održava Vladu RH na putu u traženju puta izlaska iz magle. I kada skoro 80% hrvatskih građana traži da ta Vlada odstupi i raspiše izbore, predsjednik HSS-a pridržava ju u sedlu u koje ju je postavio dr. Ivo Bivši, rekao je S. Henezi na sjednici Županijske skupštine, koja je održana u Križevcima.

Na podatak o 80% građana koji ne podržavaju Vladu replicirao je predsjednik Skupštine Damir Felak, rekavši da se povjerenje može provjeriti jedino na izborima. I kad je izgledalo da nakon oko sat vremena rasprava slijedi glasanje, šef oporbenog Kluba Marinko Bagarić zatražio je pet minuta stanke. Ona je i odobrena, no po isteku SDP-ovi i HNS-ovi vijećnici odlučili su preskočiti glasanje, te se vratili u dvoranu nakon što su vladajući izglasali odjelu Nagrade za životno djelo Josipu Friščiću.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.