Pokušao ‘utjerati’ prijateljevih 10.000 maraka

KOPRIVNICA – Ivan Kranjčec (47) iz Carevdara zbog pokušaja iznude pravomoćnom je presudom Općinskog suda u Koprivnici osuđen na sedam mjeseci uvjetnog zatvora.
Kranjčec je u studenom 1996. godine u Segovini od obitelji Aleksandre Kenđel pokušao iznuditi deset tisuća tadašnjih njemačkih maraka za izmišljenu i nepostojeću štetu koju je prvooptuženi Giovanni Radovičić pretrpio u poslovnom odnosu s njom.

Prijetio likvidacijom

Ušao je u obiteljsku kuću Kenđelovih i od Aleksandrinog očuha Đure Setnika, majke Ljiljane Setnik-Kenđel i bake Nevenke Janković odmah zatražio da mu za Giovannija Radovičića predaju zatraženi novac. Kada mu je Đuro Setnik odgovorio da taj novac nema i da nema nikakvog razloga da ga daje za Giovannija, Kranjčec je lupao šakom po stolu, počeo vikati i prijetiti da će ih pobiti i likvidirati, da će im kuću dići u zrak i da će Đuru Setnika prilijepiti za zid ako ne pripreme i predaju mu zatraženi novac.

Kranjčec im je zaprijetio da posude novac jer će se u suprotnom vratiti i ostvariti sve zle prijetnje, no nakon što je vidio da novac ne može odmah dobiti, otišao je. S obzirom da sudskim postupkom nije dokazana krivnja prvooptuženom Giovanniju Radovičiću, trećeoptuženom Damiru Čeriću i četvrtooptuženom Mariju Radotoviću, sutkinja Vesna Piškorec-Kuzmić oslobodila ih je optužbi. Prema optužnici Giovanni Radovičić nagovorio je Kranjčeca da iznudi novac, a ovaj je kao pomoćnike angažirao Čerića i Radotovića. Nakon što su bili u kući Aleksandre Kenđel i prijetili članovima obitelji, mjesec dana su ih nazivali telefonom upozoravajući ih na posljedice ako im ne predaju novac.

Nije nagovarao

Na suđenju je prvookrivljeni Giovanni Radovičić rekao kako mu je Aleksandra Kenđel dugovala više od devet tisuća eura, a zamolio je svog znanca Kranjčeca da ode u njegovo ime i da je podsjeti na njezin dug, zamoli je da da nešto novca za njega, a on da joj potpiše priznanicu. Nekoliko dana prije toga, Aleksandra ga je nazvala i iskazala spremnost povrata cijelog iznosa ili dijela novca, a što je Kranjčec radio u kući Kenđelovih, ne zna. Radovičić je još dodao kako ne zna koga je Kranjčec poveo sa sobom, a poriče da je ikog nagovarao da za njega učini bilo što nezakonito.
Optužnicom se navodi da je Kranjčec s dvije neutvrđene osobe još jednom došao iznuđivati u dom Kenđelovih, no u pokušaju iznude spriječili su ih policijski službenici.

Oslobođeni zbog nedostatka dokaza

Na sudu se nije moglo zaključiti da su drugo i trećeokrivljeni Čerić i Radotović za obećanu nagradu za prvooptuženog prisiljavali članove obitelji oštećene da im predaju novac. S druge strane, sud nije mogao utvrditi je li između prvooptuženog Govannija Radovičića i oštećene Aleksandre Kenđel postojalo međusobno dugovanje i nije se moglo dokazati da je nagovorio drugookrivljenog da “utjera” dug. Presuda je odlukom Županijskog suda krajem godine proglašena pravomoćnom nakon što je odbijena žalba ODO-u u Koprivnici.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.