Tehnika, snaga i spretnost u svega nekoliko sekundi ‘rukovanja’

Vještina obaranja: Prvi put u Križevcima prvenstvo u tzv. armwrestlingu. Predsjednik križevačkog kluba Dražen Kogl ističe da želi popularizirati vještinu čiji borci nisu razbijači, već dečki koji poštuju pravila

Junaci koji golim rukama osvajaju trofeje – pa i srca djevojaka – viđeni samo na filmovima, stigli su i k nama. U Križevcima je prvi put održan turnir u tzv. armwrestlingu. Za natjecanje, sa 51 sudionikom iz 8 klubova iz Hrvatske i BiH, zadužen je bio novi križevački klub, Tiger, koji ima devet obarača ruku. Predsjednik Kluba – osnovanog prije dva mjeseca – je Dražen Kogl, iskusni “rukoobarač”, koji se time bavi od travnja, a nekad se borio neslužbeno. Borio, jer obaranje ruku je borilačka vještina.

– Cilj je da mladi ljudi nađu neku zanimaciju i okušaju se u vještini, u kojoj je važna snaga, ali i tehnika, kao i držanje zgloba – kaže Kogl, koji u kolekciji već ima mnogo zlatnih medalja. Po zanimanju mehaničar, ima jake ruke, i natječe se s obje, a prednost daje ljevici, kojom je i u nedjelju u Klubu Latino pobjeđivao. Slično kao u ostalim borilačkim sportovima, obaranje ruku razlikuje kategorije po kilaži, a na kraju svi ulaze u apsolutnu kategoriju, pa nije neobičan dvoboj 70-kilaša protiv borca od 130 kg.

– Ni kilaža ni prava ruka nisu presudni kao kondicija. Vježbamo tri puta tjedno po 2-3 sata, dižemo utege… zasad kod mene doma, ali nastojimo dobiti i prostor u gradu, da stane više zainteresiranih – nada se Kogl, objašnjavajući da u obaranju postoje pravila, čije nepoštivanje vodi diskvalifikaciji. Za provedbu su ovlaštena dva suca.

– Lakat borca mora biti na tzv. pin podlozi, a druga ruka na ručki. Meč obično traje nekoliko sekundi, ali bude i duljih, sve ovisi o izdržljivosti boraca – veli prvi križevački “tiger”. Bez obzira na napetu atmosferu koju prate natjecanja nije bilo nikakvih incidenata.

– To su sve dragi dečki, prije će do tučnjave doći na nogometu nego ovdje, no moguće su ozljede, poput puknuća nadlaktice, ali rijetko – upozorava Kogl, kojem je cilj turnir u Križevcima provesti i na otvorenom pred puno više publike. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.