Đurđa Jalžić: Velečasni laže biskupu i zanima ga samo novac

Vjernici su, kažu, već dulje nezadovoljni župnikom, a kap koja je prelila čašu bila je njegova samovoljna odluka da se pogon bioplinare gradi podno crkve

SVETI PETAR OREHOVEC – Mještani Svetog Petra Orehovca pokrenuli su potpisivanje peticije kojom traže odlazak tamošnjeg župnika, vlč. Ivana Žufike. Peticiju protiv župnika već je potpisalo stotinjak vjernika, a ona bi sljedeći tjedan trebala završiti na stolu bjelovarsko-križevačkog biskupa, msgr.Vjekoslava Huzjaka. Vjernici su, kako doznajemo, već dulje nezadovoljni njegovim pastoralnim radom, a kap koja je prelila čašu bio je pristanak župnika da se na crkvenom zemljištu podno crkve sagradi bioplinara. Mještani tvrde kako je župnik lagao biskupu da je većina župljana pristala na to.

Vjernici smatraju da se većina odluka provodi bez njihova znanja i zajedničkih dogovora, a po njihovu mišljenju, to je jednako prevari.
Župa nam nikako ne funkcionira, sve je manje ljudi u crkvi, nema dogovora, a velečasni Ivan Žufika je daleko od duhovnog vođe kakav bi trebao biti svojim župljanima – rekla je Đurđa Jalžić iz Svetog Petra Orehovca.

– Nema suradnje ni zajedništva, a kako će ga i biti kad nam je župnik teški materijalist kojemu je važan samo novac – ogorčena je Đurđa. Ističe da nije nimalo omiljen kod ljudi, te da ima mnogo stvari koje mu ne idu na čast, no mnogi mu se boje u oči reći što ga ide.
– Tretira nas kao posljednje seljake koji uvijek šute, a to potvrđuje i njegova samovoljna odluka o zamjeni zemljišta za gradnju bioplinare. Bez prethodnog dogovora s mještanima, ekonomskim i pastoralnim vijećem, otišao je kod biskupa u Bjelovar i lagao da su svi složni oko zamjene zemljišta. A složan nije nitko – tvrdi Đurđa Jalžić.

– Bili smo svi zajedno na sastanku u župnom dvoru kad je velečasni ušao i napao me s vrata. Snažno me uhvatio za ramena i htio me izbaciti van, uvrijedivši me pritom da imam dug jezik – ogorčena je pak Dragica Kukovec (64) iz Gornjeg Črnčevca. Kaže kako je ostala šokirana, zajedno s ostalim župljanima koji su je obranili od agresivnog velečasnoga.
– Već sam nekoliko puta bila u prilici vidjeti kako je župnik na mene ljut, a razloge sam pripisivala tome što me upozoravao da ne ustajem na misi kada ustaju i svi ostali. No, kako sam godinama živjela u Njemačkoj, tako sam naučila, a smatram da je moja osobna stvar hoću li klečati, stajati ili sjediti na misi – rekla je Dragica i dodala da više ne ide na misu u Sv. Petar Orehovec. (JL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.