Spasit ćemo krave od klaonice. Otvaramo im starački dom!

Projekt promicatelja vegeterijanstva i indijske kulture. Kad urede dom, stare će krave kupiti od seljaka za nekoliko tisuća kuna, a kolege iz Engleske financirat će hranu i lijekove za velemerićke krave

Zamislite da vas netko iskorištava 15 godina, a nakon toga vam uskrati da u miru umrete te vas ubije. To je strašno, to nitko ne zaslužuje pa ni krave. Posebno ne one jer te su životinje, u indijskoj kulturi, svete. Kako bismo ih zaštitili od takve sudbine, napravit ćemo u Velemeriću, mjestu pokraj Karlovca, jedinstveni starački dom za krave u ovom dijelu Europe.

Engleski model

Kazao nam je to Hrvoje Latković, predsjednik karlovačke Udruge za promicanje vegetarijanstva i indijske kulture Avadhuta, dok smo ga slijedili po simpatičnom seoskom imanju u blizini rijeke Korane. Imanje su Hrvoje i supruga Adrijana kupili prošle godine, a planiraju ga urediti uz pomoć kolega iz udruge, ali i volontera iz cijele zemlje.

– Supruga i ja smo zapravo gradska djeca, rođeni smo u Križevcima, živjeli u SAD-u, Indiji, bili smo posvuda, a igrom slučaja, sada živimo u Karlovcu, na asfaltu! No, ovo nam se imanje svidjelo i vjerujem da ćemo se ovog ljeta potpuno preseliti u Velemerić. Na imanju ćemo urediti pravu malu zajednicu: glavnu ćemo zidanu kuću urediti za život, drvenu kuću za “zimmer frei” i tu ćemo držati tečajeve joge, a u šumarku pokraj kućice može se meditirati. Na imanju imamo i vrt za uzgoj povrća, a ostalim zelenim površinama koristit će se ostarjele krave za svoj starački dom. Tu će se moći slobodno kretati, šetati među nama. Imamo potpuno razrađen model, “prepisan” od kolega u Engleskoj, a tamo smo našli i nekoliko skrbnika za naše krave koji će financirati hranu i lijekove za naše “korisnice” – objasnio je Hrvoje.Ponosni vlasnik, koji ima pola rala šume te tri rala zemlje, pokazao nam je livadu uz šumu gdje planira sagraditi drvenu štalu u koju će se krave i bikovi moći skloniti od sunca, vjetra, kiše…

– Te životinje nisu zahtjevne kad ostare. Nemoćne su pa se kreću usporeno i dnevno mogu prijeći samo nekoliko metara. Ne troše ni mnogo hrane. Pretpostavljam da godišnji trošak za sijeno po kravi iznosi približno 3000 kuna, a još im treba malo vode i nešto lijekova – kaže Hrvoje Latković. U tom neobičnom projektu Hrvoja i Udrugu za promicanje vegetarijanstva i indijske kulture podržava puno ljudi, među kojima su i neki veterinari koji će se s članovima te udruge brinuti o kravama.

Indijska tradicija

– Liječit ćemo ih prirodnim lijekovima iz drevne indijske medicine, a ono što je najvažnije, imat će puno ljubavi i osjećat će se sigurno – objasnio je predsjednik Avadhute. Hrvoje još nije odlučio što s kravama kad uginu. Razmišlja o spaljivanju, što je također u duhu indijske kulture u kojoj su krave svete životinje. Vjeruje da će već ovog ljeta, najkasnije iduće godine, prve krave biti u staračkom domu koji će moći primiti do 20 grla. Razgovarali su već s nekim seljacima iz Karlovca i Like, ali i drugih krajeva Hrvatske, koji su im obećali da će im, kada urede dom, prodati svoje stare krave za nekoliko tisuća kuna.

Krikovi volova iz klaonica uzrokuju strašne potrese

Stare krave vlasnicima nisu zanimljive jer ne daju telad ni puno mlijeka pa ih šalju u klaonicu. Albert Einstein govorio je o transformaciji energije i o povezanosti stvari te je upozoravao na to da krikovi volova iz klaonica uzrokuju strašne stvari kao što su potresi. Zato želimo omogućiti kravama dostojanstven kraj – kaže Hrvoje, iznenađen što seljaci s kojima je razgovarao ne znaju da krave mogu živjeti i do 20 godina jer nikada nisu dočekali da one umru prirodnom smrću. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.