Novinari i danas slijede tri cilja Milana Grlovića

Znameniti Križevčanin: Križevačko-zagrebačke udruge u Novinarskom domu održale predavanje o osnivaču i prvom šefu HND-a otprije 100 godina

Tri su cilja kojima treba težiti – neovisnost medija, profesionalizam i radna i socijalna prava novinara. Zvuči poznato? Nisu to riječi od danas, već od jučer, tj. otprije 100 godina, koje je izgovorio Milan Grlović, Križevčanin, na osnivačkoj skupštini Hrvatskog novinarskog društva, i to još 1910. godine! Ovom književniku i novinaru, prvom predsjedniku HND-a, Povijesno društvo Križevci, Križevačka pajdašija iz Zagreba i HND upriličili su hommage u Novinarskom domu u Zagrebu.

U sklopu Kluba novinara o Grloviću su govorili bivši novinar Večernjaka Ottone Novosel te ovogodišnji dobitnici priznanja HND-a Milan Grlović za zasluge u novinarstvu Jozo Petričević i Milka Ganza. Ocijenjeno je da se o Grloviću, koji je govorio da je “štampa velevlast”, u Križevcima danas premalo zna, pa postoji inicijativa da se u tom gradu u rodnoj kući uredi spomen-soba ili mali muzej novinarstva.

Sudionici, među kojima i novinarske legende Milka Babović i Ante Gavranović, istaknuli su da su Grlovićevi zapisi o novinama i novinarima nekad još i te kako aktualni danas. Na svečanosti su članovi Pajdašije i “povjesničari” iznenadili i svog dugogodišnjeg člana, počasnog građanina Križevaca i bivšega gradonačelnika Valentina Puževskog, čestitavši mu skori imendan i 80. rođendan. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.