Poznati hrvatski fizičar Pavuna u Križevcima

U petak, 28. siječnja u Velikoj vijećnici Grada Križevaca, s početkom u 16:30 sati, tribinu pod naslovom “Zašto je poznavanje fizike toliko korisno i važno za život!?” će održati poznati hrvatski fizičar i izumitelj prof.dr.sc. Davor Pavuna sa švicarskog federalnog sveučilišta École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL). I sam rođeni Koprivničanac, profesor Pavuna je diplomirao eksperimentalnu fiziku 1977. na zagrebačkom PMF-u, doktorirao fiziku kondenzirane materije 1982. u Cambridgeu, a kao istraživač je radio i vodio istraživanja u Francuskoj, Austriji, SAD-u, Indiji i Švicarskoj. Na području energetike je savjetnik američkom predsjedniku Baracku Obami. Moderator tribune, koju organiziraju Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Udruga maturanata koprivničke Gimnazije, je dr.sc. Ana Smontara sa zagrebačkog Instituta za fiziku.

Od 1986. godine Pavuna radi u Lausanneu u Švicarskoj kao sveučilišni profesor fizike, kemije kondenzirane materije te mikro i opto elektronike, a trenutno je aktivan na projektu na sinkrotronu u američkoj državi Wisconsin, što je zajednički projekt švicarskih i američkih fondova za znanstvena istraživanja. Predsjednik je svjetskog kongresa o nano-inženjeringu i novim oksidnim tehnologijama u SAD-u. Objavio je preko 150 znanstvenih radova i udžbenik o supravodljivosti na engleskom jeziku  koji se prevodi i na druge jezike. Održao je stotinjak predavanja na uvaženim svjetskim sveučilištima. Jedan je od pokretača Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika održanoga u Vukovaru 2005. U povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, dobio je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu 2006.

Ovim predavanjem bit će pokazano na primjerima kako je (meta)fizika proizašla iz religiozne filozofije te da u praksi ujedinjuje vrlo uspješne arhetipne modele dinamičke raspodjele energije, navodi se u pozivu na tribinu. Prirodna znanost, iako je još u samom početku, korisno opisuje prirodu, ekonomiju, društvo, … omogućuje mudar inženjering, i daje važne uvide u život u cjelini, te je nezaobilazna u kreiranju bolje post-redukcionističke civilizacije 3. milenija. Posljedice tih uvida za planet i za Hrvatsku će biti ukratko prikazane.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.