Vlada predstavila prioritetne gospodarske projekte

Oživljavanje gospodarstva – Kosor je i obavijestila o novim mjerama u borbi protiv nelikvidnosti kojima bi se ubrzalo pokretanje stečajeva

Projekt hidroelektrane Ombla vrijedan 125 milijuna eura, projekt trafostanice u Dubrovniku vrijedan 70 milijuna eura, zatim remont i sanacija 28 km pruge Križevci – Koprivnica, vrijedan 198 milijuna kuna, rekonstrukcija spremišnog prostora naftnog terminala Omišalj za zalihe, projekt vrijedan milijardu kuna, i spremišnog prostora terminala Sisak u vrijednosti od 190 milijuna kuna, obnova Luke Rijeka, teška milijardu kuna za koju se traži strateški partner, te projekt Zračne luke Zagreb vrijedan 1,5 milijardi kuna, za koji će se raspisati koncesija, prvi su Vladini projekti za koje će u prvom tromjesečju biti raspisan natječaj, izvijestila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor na konferenciji za novinare.

Vlada je još u rujnu predstavila 30 projekata vrijednih oko 14 milijardi eura koji bi trebali oživjeti gospodarstvo i omogućiti rast ovogodišnjeg BDP-a za najmanje 1,5 posto.
Zbog učestalih nagađanja o nastavku privatizacije državnih tvrtki Kosor je napomenula da HEP nije moguće privatizirati  jer zakon to ne omogućava, a što se tiče Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, čiju je moguću prodaju neki dan u jednom intervjuu spomenuo njezin savjetnik Borislav Škegro, nije ništa konkretizirala.
– Iako je moj savjetnik, nisam se s njim čula prije tog intervjua – rekla je Kosor.

No potvrdila je da se na nastavku privatizacije radi. To znači da se uskoro može očekivati inicijalna javna ponuda na burzi za neke od kompanija, a već se nagađa kako bi to mogli biti Croatia osiguranje, HPB ili Janaf. Kosor je napomenula kako će se prije svake odluke o mogućoj privatizaciji pojedine tvrtke konzultirati s koalicijskim partnerima.

Premijerka je najavila i neke mjere, među kojima i novi model prodaje sagrađenih stanova, ubrzavanje gradnje centara za zbrinjavanje otpada u Istarskoj županiji. Proradit će i fondovi za gospodarsku suradnju, a kroz njih će se u tvrtke ulagati privatni i državni kapital u omjeru 1:1. Za sada je na tržištu formirano pet takvih fondova.

Kosor je i obavijestila o novim mjerama u borbi protiv nelikvidnosti kojima bi se ubrzalo pokretanje stečajeva. Uskoro će, prema najavama, ministrica financija Martina Dalić izaći s konkretnim prijedlozima. Spomenula je i uštede od 1,4 milijardi kuna koje su državne tvrtke napravile u prošloj godini, a istaknula da najveći dužnici iz prethodnih godina trenutačno ne duguju ništa.

Uz već predstavljene projekte, u međuvremenu se radilo i na nekim manjima, poput rekonstrukcije gata za kruzere u Šibeniku i dogradnje Gruške luke. Na sustavu odvodnje i vodoopskrbnog sustava u pripremi su projekti vrijedni oko 800 milijuna kuna.
Premijerka je i obećala česte izvještaje o napretku u realizaciji projekata, ali i još veći angažman u investicijama. U svakom će resornom ministarstvu za pitanja investicija biti nadležna jedna osoba, čiji će položaj biti u rangu državnog tajnika i koja će redovito komunicirati s potpredsjednikom Vlade zaduženim za investicije Domagojem Miloševićem. Inače, Milošević je imenovan krajem prošle godine,  još nije imao javni nastup, pa tako ni danas nije nazočio predstavljanju projekata. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.