Auto-info: Citroen DS3 1.6 THP Sport Chic

Citroen je početkom godine predstavio naziv DS s kojim je najavio luksuznije modele. Na testu smo imali prvog pripadnika DS linije, sportski model – Citroen DS3.
DS3 prvi je model luksuzne linije Citroena , a uskoro možemo očekivati i druge pripadnike kao što su najavljeni DS4 i DS5. No, oni ovdje nisu tema, već gradski DS3. Maleni Citroen baziran je na novom C3. Iako se ne čini tako, DS3 sa C3 dijeli mehaničku shemu čime je Citroen uštedio znatnu količinu novca.

Iako se ispod lima skriva dorađeni C3, izvana se to ne može naslutiti. Novi model je na neki način radikalan, ali i zavodljiv. Zahvaljujući bogatoj lepezi ponuđenih mogućnosti za personalizaciju ovaj model je poseban. Privlači poglede kao da se radi o nekom“ superautomobilu“, u to smo se uvjerili tijekom sedmodnevnog druženja sa ovim ljepotanom. LED lampice na rubnim dijelovima prednjeg odbojnika najviše ističu prednji dio vozila. Bočni spojler nalik peraji morskog psa daje mu dinamičan izgled i ističe tzv. „lebdeći“ krov. Straga dominiraju široka svjetla koja DS3 vizualno još proširuju. Kupci ovog modela mogu birati čak između 38 različitih boja karoserije, četiri boje krova i dvanaest različitih lakometalnih naplataka. Što se motora tiče, kupci mogu birati između tri dizelska i tri benzinska agregata, raspona snage od 70 do 156 KS. Mi smo na testu imali najsnažniju varijantu opremljenu 1.6-litrenim motorom snage 156 KS, ali o tome ću nešto kasnije.

Izvrstan dizajn nastavlja se i u kabini Citroena DS3. Čak i unutrašnjost nudi dodatne mogućnosti prilagođavanja. U ponudi je osam boja i nekoliko vrsta presvlaka plus dodatne boje presvlake krova i podnih prostirki. Izrada, tj. narudžba novog DS3 prava je avantura koja će se svim kupcima isplatiti jer sumnjam kako možete naletjeti na model isti kao vaš… Kvaliteta korištenih materijala na konzoli mogla bi biti nešto bolja, ipak se radi o modelu koji se „gura“ u premium segment. Materijali izgledaju odlično, ali se na dodir osjeti kako se zapravo radi o jeftinoj plastici i gumi. S druge strane, završna obrada istih materijala je na vrlo visokom nivou. Koža korištena na upravljaču, ručici mjenjača i sjedalima je kvalitetna i udobna. Na prednjem djelu središnjeg tunela nalazi se 6-stupanjski ručni mjenjač. Na središnjoj konzoli, ispred mjenjača nalazi se radio CD/MP3 uređaj zastarjelog dizajna i mat crne boje. Malo „upada u oči“ jer je sve oko njega sjajne crne boje. Iznad radija nalazi se automatski klima uređaj sa okruglim ekranom u sredini, a iznad klime je nešto veći ekran koji ispisuje podatke audio uređaja i putnog računala. Testirani model bio je opremljen Sport Chic paketom opreme što znači da je imao sve što čovjek treba, ali i više od toga… Grijana kožna sjedala, stražnji parking senzori, isofix, el. sklapanje ogledala, ESP i senzori za svjetlo i kišu samo su dio bogate opreme. Kompletan popis opreme pogledajte ovdje. Jednom kada sjednete u profilirana kožna sjedala modela DS3 nećete iz njega htjeti izaći. Tako je i meni bilo. Sjedala su strašno udobna i mogu se namjestiti po volji vrlo brzo. Upravljač je teleskopski, pa nije niti problem naći idealnu poziciju za vožnju i ako ste iznadprosječno visoki. Sprijeda ima mjesta za ugodno i udobno putovanja, dok će se putnici koji su prisiljeni voziti straga malo žaliti zbog nedostatka prostora za glavi i koljena. No, to je u ovom modelu manje bitno jer je zapravo namijenjen za dvije osobe. Uputite li se na put, 285 litara prtljažnog prostora (prosjek klase) zadovoljiti će sve manje zahtjevne osobe…

Došli smo i do onog najboljeg u ovom modelu. Iako će većina ljudi reći kako je najbolje upravo dizajn automobila, ja bi taj epitet ipak prepisao motoru koji se skriva ispod crvenog poklopca motora. Ovdje se radi o agregatu razvijenom u suradnji sa BMW-om obujma 1.6 litara. Aluminijski agregat s izravnim ubrizgavanje potpomognut je TwinScroll turbopunjačem. Tako opremljen razvija čak 156 KS uz 240 Nm okretnog momenta dostupnim od 1.400 do 4.000 okr/min. Testirani Citroen DS3 se zahvaljujući izvrsnom motoru može pohvaliti isto tako izvrsnim performansama. Ubrzanje do 100 km/h od svega 7,3 sekunde i maksimalna brzina od 210 km/h (na testu 210 km/h) svrstavaju ovog Citroena među brže mališane. Iako brojke i na papiru izgledaju moćno, na asfaltu su još impresivnije. Međuubrzanja su strahovita i dopuštaju vam vrlo brza pretjecanja. U gradu se DS3 pokazao kao i ostali gradski automobili. Lagan upravljač i lagana papučica „kvačila“ ne zamaraju u gužvama, a ovjes se solidno nosio sa neravninama. Veće „rupe“ i ležeći policajci stvarali su ipak malo veće probleme. Na otvorenoj cesti se testirani model osjeća najbolje. Opremljen 205/45 R17 Bridgestone Potenza gumama, DS3 drži cestu kao prikovan. Naravno, nakon što se gume zagriju… Ovjes nažalost ne može pratiti sve mogućnosti motora, pa se nakon uzastopnih i brzih promjena smjerova malo umori. Upravljač je direktan i dobro leži u ruci. Mjenjač, s druge strane, također dobro leži u ruci, ali je neprecizan i dužih hodova. Vjerujem kako će većini vozača odgovarati, pogotovo ako ste navikli na druge automobile iz PSA grupacije, no meni nije… Prilikom vožnje sa zagrijanim gumama, Citroen DS3 pokazuje znakove podupravljanja, dok se predupravljanje javlja kod vožnje na hladnim gumama. Na autocesti se Citroen DS3 ponaša odraslo. Ne smetaju mu previše naleti vjetra niti se previše ljulja prilikom brzih pretjecanja kamiona i autobusa. Jedina zamjerka na koju sam naletio prilikom vožnje autocestom jest buka u vozilu na brzinama većim od 150 km/h. Ukoliko slušate radio nećete imati problema jer se automatski pojačava sa brzinom, ali nećete moći razgovarati sa putnicima koji sjede straga, a da ne povisite malo glas. Potrošnja ovog živahnog mališana je na testu u prosjeku iznosila 8,7 l/100 km uz vrlo agresivnu vožnju.

Kako se test bližio kraju Citroen DS3 Sport Chic me sve više oduševljavao. Kako se ne radi o istinskom sportskom automobilu, boljke koje sam u tekstu naveo nisu mi kvarile cjelokupni dojam. Treba imati na umu kako se ovdje ipak radi o gradskom automobilu koji si je priuštio izlet u premium segment. To što ima izvrstan i snažan motor ne znači automatski da je to sportski automobil. Svi koji se odluče na kupnju Citroena DS3 dobiti će izuzetno atraktivan automobil koji privlači više pogleda nego veći i skuplji automobili. Uz odličan dizajn, dobiti ćete i automobil koji je vrlo jednostavan i intuitivan za vožnju. Početni model opremljen 1.4-litrenim benzinskim motorom snage 95 KS i Chic paketom opreme možete dobiti za 108.900 kn. Model opremljen kao što je bio testirani košta ipak nešto više, točnije 161.200 kn.

Više na www.auto-info.hr.

Vezano

Komentari su zatvoreni.