Mikuljanovi dokumentarci danas u Dokukinu Croatia

Dokukino Croatia, jedinstveno zagrebačko kino specijalizirano isključivo za dokumentarne filmove, prvo će ovogodišnje predstavljanje autora posvetiti redatelju Miroslavu Mikuljanu, čiji će se izbor ranih radova nastalih između 1964. i 1979. prikazati danas od 19 sati. Među izabranim filmovima, nastalima u produkciji Kino kluba Zagreb, Jadran filma i Studija za dokumentarni film, su ‘Sava kod Zagreba’ (1964.), ‘Post sezona’ (1970.) ‘Jesenice Stuttgart’ (1970.), ‘Ljetni dan’ (1974.) ‘Za poslom’ (1971.) ‘Što će biti s Adamom’ (1977.) ‘Moj prvi radni dan’ (1971.), ‘Radnica’ (1978.), ‘Oproštaj’ (1978.) i ‘Lica i maske’ (1979.).

Prikazat će se i njegov noviji film ‘Ljudi s mliječnog puta’ koji je na zadnjem ZagrebDoxu osvojio nagradu publike, na Danima Hrvatskog filma ‘Oktavijana’ za najbolji dokumentarac, dok je na Međunarodnom festivalu ekološkog i turističkog filma proglašen najboljim filmom. To je priča o Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji, o svakodnevici, tjeskobi, planovima i snovima popularnih mljekarica sa zagrebačkih tržnica koje prodaju sir i vrhnje, nešto što može postati hrvatski brend, ali na vjetrometini novih pravila i propisa može i nestati.

Miroslav Mikuljan (Križevci, 1943.) diplomirao je filmsku i TV montažu na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a kao član Kino kluba Zagreb stekao je titulu Majstora amaterskog filma. Od 1970. do 1990. snimio je brojne dokumentarne filmove i serije, tri televizijske drame, dva televizijska filma za djecu, dva kratka igrana filma i dva cjelovečernja igrana filma.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.