Novi naslovi u Gradskoj knjižnici Franjo Marković

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

ŠTO SE NOVCEM NE MOŽE KUPITI: MORALNE GRANICE TRŽISTA / Michael J. Sandel; [prijevod Mijo Pavić]. – Split: Verbum, 2020.

Trebamo li novcem poticati djecu da čitaju knjige ili dobivaju dobre ocjene? Trebamo li dopustiti tvrtkama da kupuju pravo na onečišćenje okoliša? Je li etično plaćati ljudima da doniraju organe ili da se na njima testiraju opasni novi lijekovi? A što mislite o kupovanju upisa na elitna sveučilišta ili političkih položaja?

U knjizi Što se novcem ne može kupiti ugledni profesor s Harvarda Michael J. Sandel propituje koje su moralne granice tržišta i postavlja jedno od najvažnijih etičkih pitanja našega vremena: nije li svijet u kojemu je sve na prodaju naopak?

Nismo ni primijetili da smo se posljednjih desetljeća iz društva koje ima tržišnu ekonomiju prometnuli u tržišno društvo u kojemu gotovo sve ima svoju cijenu. Kako uopće možemo spriječiti da tržišno razmišljanje i tržišne vrijednosti ne zagospodare svim aspektima života: zdravljem, obrazovanjem, sportom, politikom, pravom, čak i obiteljskim životom i drugim međuljudskim odnosima?

https://www.ljevak.hr/publicistika/25152-sto-se-novcem-ne-moze-kupiti.html

BELETRISTIKA

MARTA I IVEK: POVIJESNO UTEMELJENA PRIČA / Josip Petrlić Pjer; ilustracije Marijana Šatrak ; urednik Siniša Matasović ; za nakladnika Ivan Peklić. – Križevci: Povijesno društvo Križevci, 2021.

“Marta i Ivek – povijesno utemeljena priča” (križevački Romeo i Julija), je djelo koje nas vodi u Križevce 19. stoljeća gdje nam autor romansirano daje sliku života u tadašnjim Križevcima dviju imućnih obitelji.

O povijesnoj podlozi ovog djela piše diplomirani povjesničar i viši kustos Gradskog muzeja Križevci Ozren Blagec u uvodnoj studiji knjige, dok je autor pogovora dr. sc. Ivan Peklić.

Tekst je uredio Siniša Matasović, predsjednik Sisačko -moslavačkog ogranka DHK, dok je ilustratorica Marijana Šatrak, predsjednica KLK-a Križevci.

Iz pogovora urednika knjige Siniše Matosovića:

Priča kojoj svjedočimo u ovoj knjizi bila bi značajna privilegija za svaki grad, pa i za one gradove kudikamo veće od Križevaca. Sa svim potrebnim elementima legende, nehotice otkrivene i nagoviještene radnjama jednoga usputnoga bagerista, mami pažnju čitatelja i slušatelja. Zašto naglašavam – slušatelja? Zato što ova priča u sebi sadrži potencijal legende/mita koju će roditelji, a napose bake i djedovi ubuduće prepričavati svojim potomcima. Ljubavna priča Iveka i Marte možda nije okončana na najsretniji mogući način kakav iziskuju suvremene (hollywoodske) bajke, ali nije li takav i život? Život najčešće nije bajka. Život je stvarnost, život je sve ono u nama što nas tjera naprijed i daje nam snagu i poriv izdržati sva iskušenja pred nas postavljena. 

Josip Petrlić Pjer napisao je zamjetno djelo koje će nas ojačati i usmjeriti na tom putu, danas toliko potrebnom. Danas više nismo u 19. stoljeću, više ne svjedočimo vremenu kada su očevi svojim sinovima izgovarali rečenicu: „Ljubav je ljubav, a ženidba je ženidba“ ali lijepo je prisjetiti se, lijepo je njegovati uspomene i tradiciju na ovaj umjetnički vrijedan način. Križevci su dobili svoju legendu, pustimo je neka živi.  Siniša Matasović

***

Josip Petrlić Pjer rođen je 1962. godine u selu Stupe pokraj Križevaca. Živi i radi u Križevcima. Branitelj je bio od 1991.-1995. godine. Svoju svestranu kreativnost izražava na različitim poljima. Pjesnik je i pisac, kantautor, rukometni trener, dramski pisac, režiser, scenarist, radijski urednik i voditelj, organizator i moderator programa.

Dobitnik je Priznanja Grada Križevaca za 2019. godinu za svestrani literarni i kulturno-umjetnički rad te promociju Križevaca i križevačkog kraja diljem Hrvatske.

Piše za djecu i odrasle, no najviše voli rad s djecom. Diljem Hrvatske održava književne susrete u školama i vrtićima, a jedan je od vrlo rijetkih književnika koji književne susrete održava u posebno odgojno-obrazovnim ustanovama za učenike s većim teškoćama u razvoju. Do sada objavio jedanaest knjiga od toga sedam za djecu.

https://prigorski.hr/nova-knjiga-josipa-petrlica-pjera-marta-i-ivek-povijesno-utemeljena-prica/

DJEČJI ODJEL

PRIČE MOJE BAKE / napisala Stefania Leonardi Hartley; [ilustracije Francesca Costa … et.al. ; prijevod Verica Zorić, Iva Mihalić]. – Zagreb: Begen, 2020.

Slikovnica sadrži najljepše bajke svih vremena s poukom na kraju svake bajke. Ružno pače, Bremenski svirači, Vuk i sedam kozlića, Seoski miš i gradski miš, Cvrčak i mrav

https://www.ljevak.hr/djeca-i-mladi/24983-price-moje-bake.html

KNJIGE ZA MLADE 

ZAMRZNUTO OGLEDALO / Tamara Lövey. – Zagreb: vlast. nakl., 2019.

Roman za mlade obrađuje zanimljivu temu o tome koliko je mudro ili opasno nekad slijediti savjete na internetu! 

Zimske praznike provedene kod djeda i bake na selu trinaestogodišnji Noel neće nikada zaboraviti. Naravno, zaljubio se u tajanstvenu djevojku Anu i priču o staroj kući, ali je kao i njegovi prijatelji, naučio da upute s interneta o izradi petardi mogu biti jako opasne. S razlogom postoje dobna ograničenja, vezana uz upotrebu pirotehničkih sredstava. Noela je tajna sila, ili je to ipak bila samo obična temperatura, spasila od posljedica nesmotrene igre. Borna i Lovro na teži su način naučili da izrada turbo-ultra-mega-super bombe nije bila najpametnija ideja tog zimskog jutra.

https://www.hocuknjigu.hr/proizvodi/knjige/knjige-za-djecu/djecji-romani/zamrznuto-ogledalo

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.