Esperantist najznačajnija osoba, 150 godina Učilišta događaj 2010.

Virtualni izbori – Čitatelji lokalnog internetskog portala dali primat mladom Krunoslavu Puškaru. Sedmu godinu portal križevci.info, koji vode novinarski entuzijasti, proveo izbor osoba.info i događaj.info na osnovi pozitivnih prijedloga, bez političara i “crnila”

Apsolvent anglistike i germanistike Krunoslav Puškar (24), koji će ovog mjeseca diplomirati, postao je osoba 2010. godine u Križevcima. Takvim su ga “oblikovali” glasovi čitatelja lokalnog internetskog portala križevci.info, koji već sedmu godinu, od Božića do Sveta tri kralja, zacijelo jedini u regiji, nominira 10 osoba i događaje koji su obilježili proteklu godinu.

Promicatelj jezika

Karakteristika je njihova izbora, što naglašavaju novinarski volonteri i entuzijasti, što na listama nema mjesta političarima (jednom bili, loše su prošli!) te crnim zbivanjima.

– Lokalni dužnosnici su stalno u fokusu i ne mislimo da su po ičemu vrijedni, oni su tu da služe građanima, a događaji iz crne kronike su isključeni, jer vjerujemo da građani godinu mogu pamtiti i po nečemu pozitivnom – napominju provoditelji. Tako je i najznačajniji događaj, prema glasovima s portala, 150. obljetnica Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima, što nadilazi lokalne okvire, a značaj joj je potvrdio lani i predsjednik RH, davši ustanovi povelju za doprinos u obrazovanju.

Mladi Puškar popeo se na virtualni tron jer je ljetos sugrađanima otkrio esperanto. Tečajevima tog univerzalnog jezika, uz suradnju Gradske knjižnice, u mnogima je p(r)obudio ljubav prema jeziku općenito.

– Nisam očekivao pobjedu među ljudima koji su na neki način pridonijeli gradu ili ga proslavili, samo sam volontirao i pokušao prenijeti svoje znanje. Potaknut ovom nagradom razmišljam da i tečaj esperanta traje dulje, barem dva tjedna, i u nekom drugom terminu – kaže Puškar, koji radi i na promocija lokalnog izričaja, pa s kolegama priprema i Rječnik govora kalničkog Prigorja, potiče na javno govorenje kajkavskog, a i sam je poliglot – osim njemačkog i engleskog, na studiju je učio i talijanski, francuski, kineski, japanski…

Planine i gospodarstvo

Iza Puškara druga tzv. osoba.info je već proslavljeni modni dizajner Igor Galaš, koji je lani pobrao svjetske nagrade, te izvrsni motokrosist Marko Leljak. Na ljestvici najdojmljivijih događaja iza godišnjice VGU slijede oživljavanje planinarstva kroz obnovu Planinarskog doma na Kalniku i planinarsku školu, te otvaranje tvornice Strojometal-MEP, što je i ponajveće inozemno ulaganje u županiji u 2010., a čemu je u rujnu prisustvovala i premijerka.

Nema ljudi koji bi putem weba izvještavali o zbivanjima u gradu

Prošle godine u siječnju s izborom osobe i događaja na portalu križevci.info koincidirao je i izbor osobe godine na službenom gradskom siteu križevci.hr. No, do danždanas nije poznato niti je objavljeno koga su čitatelji i pratitelji te stranice odabrali kao svojeg favorita, pa se sumnjalo da je izbor pokrenut “u struc” ovom starijem. Križevačka web-scena inače, vapi za novinarima koji bi sustavno i svakodnevno pratili gradska zbivanja, a ne prenosili članke iz drugih medija. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.