Prvo bili suparnici, a sad se udružili da svi rade i zarade

Prve radove u križevačkoj zoni izvode zajedno Radnik, Grad-Kom i Komunalno. Kao da su se pomirili politika i gospodarstvo – na ponovljenom natječaju gradske uprave posao je dobila Zajednica ponuditelja, u kojoj su stari rivali

Na ponovljenom natječaju za 1. fazu prometnih i komunalnih radova u 3. križevačkoj poduzetničkoj zoni Gornjem Čretu bilo je četvero zainteresiranih, a primat nisu odnijeli ni križevački Radnik niti Grad-Kom, već – oni zajedno. Zajednica ponuditelja u kojoj su Radnik, Komunalno poduzeće Križevci i tvrtka-kćer mu Grad-Kom izvest će radove vrijedne 4.139.936,07 kuna do kraja 2011. godine.

Vuk sit i koza cijela

Kraj je to, čini se, velikim mukama križevačke vlasti, koja se ljetos suočila s poništenjem prvog natječaja. Radnik i Grad-Kom, naime, bili su na suprotnim stranama – Radnik i još jedna tvrtka uložili su žalbu na odabir Grad-Koma, šuškalo se da je potonjem posao namješten jer kao novo poduzeće treba od nečeg živjeti. No, žaliteljima se, pak, predbacivalo kočenje razvoja grada i partikularni interes. “Ujedinjenje” otkriva pak diskretnu igru, u kojoj je poteze zacijelo odigrala i politika, pa je sad i – “vuk sit i koza cijela”.

Nositelj je ponude Radnik, jedan od najjačih građevinara u zemlji, a njemu na čelu je Mirko Habijanec, HDZ-ovac. KP vodi Goran Gregurek, HSS-ovac. Grad vodi koalicija HSS-HDZ. Ali na dobitku je i SDP – jer su šef Grad-Koma Stjepan Čut i član uprave Radnika Ivan Knok iz te stranke. Komentirajući zajednički nastup Habijanec kaže da prije nisu razgovarali.

– Sad je dobro da smo sjeli, ne bih htio nikoga izdvojiti. Bitno je da su to tvrtke koje poštuju kolektivne ugovore i mislim da bi to trebali znati i javni naručioci, da takve tvrtke moraju biti u prednosti. No, i KP i Grad-Kom moraju biti sposobni natjecati se i za poslove izvan Križevaca, a sve treba ići u interesu gospodarstva i rada i očuvanja radnih mjesta, nastupili smo pomirljivo – kaže Habijanec.

Podjela rada

Njegov sada poslovni partner, Gregurek, ističe da su našli poslovni interes.
– Očito smo to trebali i prije napraviti, podijelili smo se – oni su vrlo jaki u cestogradnji, imaju i kamenolom. Mi imamo jedinicu za zelenilo, a i Grad-Kom je najjači u kabelskoj infrastrukturi – polaganju cjevovoda – žao mi je što se prije nismo našli i dogovorili – dodao je Gregurek. (VL)

Važno

4.13 milijuna kuna vrijedni su radovi u prvoj fazi opremanja G. Čreta. Oko 3 milijuna Ministarstva gospodarstva već dvije godine stoji za tu namjenu u gradskom proračunu, pa će novac konačno biti utrošen u sljedećoj godini. Gradska uprava ne može komentirati udruživanje izvođača.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.