Uskratili radost slušanja sjednice na kojoj je donesen proračun

Vlast i mediji – Križevačko Vijeće iznenada bez radijskog prijenosa – Navodno je iz samog gradskog vrha zatraženo da se današnja sjednica izravno ne prenosi, što je dosad bila praksa

Križevački gradski vijećnici danas su održali 13. sjednicu u ovom mandatu, posljednju u ovoj godini. Nakon 19 točaka dnevnog reda počastili su se i prigodnim blagdanskim domjenkom, no ovaj put, vjerojatno prvi put u višegodišnjoj “povijesti”, s njima, barem putem radijskih valova, nisu sudjelovali građani.

Bilo dobro za demokraciju

Naime, iako je dan ranije na lokalnom radiju dana informacija da će sjednica biti izravno radijski prenošena, jučer su oporbenjaci doznali da to nije tako pa su nemalo “puknuli”. Javno su rekli da se očito radi o “napadu na demokraciju i onemogućavanju transparentnog rada gradskih službi.” Prenošenje sjednica gradske predstavničke vlasti, koja je lokalnom radiju inače plaćena iz gradskog proračuna, bila je tradicija, a, prema nekima, bio je to i doprinos demokraciji, jer je i javnost svaki put čula što njeni predstavnici govore, a nerijetko i kako se svađaju. No, očito se, smatraju oporbenjaci Knok i Novosel iz SDP-a te Vuković iz A-HSS, udovoljilo vlasti jer je vijećnik HDZ-a Jelušić na prošloj sjednici kazao kako slušatelje ne valja zamarati višesatnim zasjedanjem. Prije sjednice je, doznajemo iz pouzdanih izvora, iz gradske vlasti od radija zatraženo da se prijenos otkaže.

Bez komentara

Odgovarajući na takve stavove, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg (HSS) istaknuo je da nema govora o cenzuri jer će javnost kroz zapisnike na internetu moći doznati sve najbitnije sa sjednice te da su novinari uvijek pozvani i na sjednice Vijeća i na kolegije gradonačelnika. Hrg se pozvao i na istraživanja koja pokazuju da su Križevci jedna od rijetkih sredina u okolici koja je prenosila ovakva zbivanja. Direktorica Radija Danica Čataj nije nam bila voljna davati nikakav komentar.
Na jučerašnjem je zasjedanju, uz protivljenje oporbe, donesen gradski proračun za 2011., težak 74,6 milijuna kuna, što je na razini 2010. Proračun je, prema ocjeni vlasti, poticajan, a za kapitalne projekte iz gospodarstva, poduzetništva, vodovoda i odvodnje, koji su u pripremi, u godinama poslije 2011. očekuje se prispjeće sredstava iz države i strukturnih fondova EU. (VL)

 

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.