Križevci – Grad se udružio sa socijalnim institucijama

Da je kriza pritisnula velik broj Križevčana i stanovnika okolnih općina, potvrđuje činjenica da je ove godine gotovo za 50 posto više obitelji koje su potražile pomoć socijalnih ustanova nego prethodnih godina.

Grad Križevci, u suradnji sa socijalnim institucijama, usvojio je registar ugroženih obitelji, kojima će biti darovana jednokratna pomoć od 150 kuna. Kako nebi došlo do preklapanja, Crveni križ, Caritas, Centar za socijalnu skrb, Udruga invalida i Matica umirovljenika, Gradu su dostavili jedinstveni spisak po kojemu će 314 pojedinaca dobiti spomenutu božićnicu.
– Mi smo koordinator ove akcije te smo popis objedinili kako bismo olakšali nadležnim institucijama i zajedno odredili kojim je obiteljima taj novac najpotrebniji – rekao je gradonačelnik Branko Hrg i dodao kako su se ove godine odrekli božićnog domjenka i taj novac dali u dobrotvorne svrhe.

Pomažu i općine

– Prošle godine podijelili smo 50 humanitarnih paketa, dok smo za ovu godinu pripremili čak 90 – kaže Đurđica Kopseak, ravnateljica Crvenog križa i dodaje kako je došlo do strahovitog povećanja nezaposlenih i siromašnih ljudi, gotovo na rubu egzistencije.
– Najteže je odrediti tko će dobiti pomoć, a tko ne, jer primljenih zahtjeva ima puno više nego što mi imamo mogućnosti. Kriteriji po kojima dijelimo pakete definirani su da to budu ljudi starije životne dobi, s primanjima ne višim od 500 kuna po članu, zatim obitelji s više djece i obitelji s invalidnom djecom – kazala je Đurđica Kopseak.

Više volontera

– Jedino pozitivno je što su građani postali socijalno osjetljiviji i što sudjeluju u dobrotvornom darivanju, a imamo i povećani broj volontera – rekla je Đurđica Kopseak i dodala kako će 90 paketa hrane i higijenskih potrepština biti podijeljeni u narednom tjednu solidarnosti, a u podijelu paketa uključile su se i okolne općine. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.