Auto-Info: Audi Q5 2.0 TDI

Na testu smo imali audijev najmanji SUV (trenutno), model Q5. Ovdje se radi o vozilu koje je na tržište stiglo krajem 2008. godine. Audi Q5 se u gami nalazi ispod ogromnog Q7, a konkurenciju mu čine Volvo XC60, BMW X3, Mercedes GLK… U biti, nakon kraćeg razmišljanja postaje jasno kako je ovom modelu trenutno jedina konkurencija Volvo XC60. Novi BMW X3 još nije stigao na tržište, a aktualni model je jednostavno prestar. A što se Mercedesa GLK tiče, najbolje je pogledati 2-3 slike te grdosije i sve će vam biti jasno. U redu, o ukusima se ne raspravlja, ali GLK je zaista promašen.

Dizajn Audija Q5 prati sve dizajnerske smjernice game. Sprijeda prevladava tzv. „Singleframe“ maska motora i velika svjetla u koja kombiniraju Xenon i LED tehnologiju. Straga također prevladavaju velika svjetla sa LED tehnologijom, dok cjelokupni dojam lijepo zaokružuju veliki 18 inčni kotači. Platforma na kojoj je baziran Q5 posuđena je od modela A4/A5 uz male modifikacije.
Već prvim pogledom na unutrašnjost svima postaje jasno kako se ovdje radi o njemačkom automobilu. Hladan, ali ergonomski savršen dizajn meni se svidio. Savršenu vozačku poziciju našao sam u svega par sekundi, zahvaljujući el. podesivim sjedalima u svim smjerovima i upravljaču podesivim po visini i dubini. Visoki središnji tunel osigurava dobar oslonac za ruku vozaču i suvozaču. Kako sam već na početku odlomka spomenuo, središnja konzola je savršen primjer njemačkog dizajna.

Krenimo redom… Na vrhu konzole nalazi se veliki ekran u boji koji prikazuje sve podatke, bez obzira radi li se o podacima klimatizacijskog, audio sustava ili sustava od samog vozila. Ispod ekrana je otvor cd izmjenjivača, a ispod njega su kontrole za klimatizacijski sustav. Na središnjem tunelu, ispred naslona za ruke nalazi se mjenjač okružen kontrolama audio sustava (MMI) i sustava samog vozila. Tu je i prekidač elektronske parkirne kočnice. Na stražnjoj klupi nitko se neće osjećati skučeno. Mjesta ima dovoljno i za tri odrasle osobe. Velikih 540 litara prtljažnog prostora zadovoljiti će i one najzahtjevnije, no ukoliko vam je i to premalo, preklapanjem naslona stražnje klupe zapremina raste na čak 1.560 litara.

Ispod poklopca motora nalazio se 2.0-litreni TDI motor snage 170 KS. Razvijao je 350 Nm okretnog momenta koji je bio dovoljan za ubrzanje ovog SUV-a do 100 km/h za svega 9,5 sekundi i maksimalnu brzinu od 204 km/h. Zanimljivo je kako je okretni moment dostupan već od 1.750 okr/min, što svakako dobro dođe u gradskom prometu. U gradskim gužvama se Audi Q5 vozi ugodno zahvaljujući povišenom položaju za upravljačem i servotronicom. Veliki retrovizori brinu se da straga i sa strane nitko ne ostane nezamijećen. Odlaskom na otvorenu cestu imao sam priliku iskusiti sve što ovaj SUV nudi. Svaki zavoj Q5 savladava bez problema, bez velikog naginjanja.
Potpuno neovisni ovjes tipa McPherson sprijeda i multilink straga sa stabilizatorima nudi idealno ležanje na cesti i istovremeno vrlo dobro upija sve neravnine naših prometnica. Kontrolu nad vozilom je jako teško izgubiti zahvaljujući izvrsnom ESP sustavu i još boljem quattro pogonu. Quattro u Audiju Q5 usmjerava 60% snage na stražnje kotače i 40% na prednje. Vožnja autocestom očekivano je udobna. Buke u kabini gotovo nema ni pri brzini 150 km/h. Ukoliko se pak odlučite na malu off-road avanturu, Audi Q5 neće posustati. Ovaj SUV može savladati uspon od 31 stupnja i vodu dubine do 50 cm. Ukoliko ste na vrlo skliskom terenu, možete stisnuti gumb namijenjen za vožnju nizbrdo (vožnja ispod 30 km/h). Kako Audi Q5 nije pravi terenac, tako su i njegove terenske sposobnosti ograničene. No, sve prosječne korisnike automobila ovaj će SUV zadovoljiti bez problema.

Valja napomenuti kako je testirani model bio opremljen 6-stupanjskim ručnim mjenjačem. Iako većina ljudi u SUV-u ove klase očekuje automatik, ručni mjenjač ugodno nas je iznenadio. Radi izvrsno, kratkog je hoda i ne zapinje prilikom promjena stupnjeva. Jedino gdje sam u gradskim gužvama poželio automatski mjenjač… Prosječna potrošnja 1.730 kg teškog SUV-a je niža od očekivane. Na testu je iznosila 7,8 litara. Da smo malo „lakše“ vozili, vjerujem kako bi potrošnja ne bi prelazila 7 litara.

Audi je sa modelom Q5 napravio odličan posao. Napravio je vozilo koje, pomalo, pokriva sve teritorije. Velik je i prostran, može i van ceste, a u zavojima se ponaša pomalo sportski… Mogu zaključiti kako bi Q5-icu mogli češće vidjeti na našim prometnicama kada bi cijena bila nešto niža. Testirani model možete dobiti za nešto više od pola milijuna kuna, dok je osnovni model dostupan od 326.160,33 kn (2.0 TDI sa 143 KS).

Više na www.auto-info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.