U 10 mjeseci ugašena 96 obrta i oko 300 radnih mjesta

KOPRIVNICA – U 10 mjeseci ove godine u Koprivničko-križevačkoj županiji broj obrta je smanjen za njih 96 i sada ih je 1512, dok je broj radnih mjesta u obrtništvu smanjen za skoro 300 i krajem listopada je bilo 3846 zaposlenih u toj grani, rekao je tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać gostujući u emisiji Radio Koprivnica ‘Pod povećalom’.
– Mi u jednoj godini izgubimo po jednu veliku tvornicu, a to prolazi prilično nezapaženo, izjavio je Barać.

Trend pada broja obrta rezultat je gospodarske krize, a Barać dodaje da su najveći udar pretrpjeli graditeljstvo te trgovina. Izdvojio je i podatak da je u Podravini i Prigorju blokirano, odnosno, insolventno 696 fizičkih osoba među kojima je najviše obrtnika, a njihove nepodmirene obveze iznose preko 117 milijuna kuna.
– Kod tih fizičkih osoba je zaposleno preko 500 radnika, znači, svi ovi podaci nam govore da je stanje dosta dramatično, kaže B. Barać.

Stoga je Obrtnička komora lokalnoj samoupravi, Županiji i Vladi uputila niz prijedloga kako bi se ovo stanje prebrodilo. Pri tom je prvenstveno nužno suzbiti sivu ekonomiju, koja se, smatra Barać, ne može iskorijeniti, ali ju barem treba smanjiti na neku razumnu mjeru. Među ostalim, trebalo bi putem inspektorata pojačati nadzor nad nelegalnim obavljanjem djelatnosti, predlažu i model obročne otplate duga prema državi, a nastoje i uspostaviti suradnju s bankama kako bi kreditirale obrtnike da bi premostili poremećaje u plaćanju. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.