Koprivničko-križevačka županija slavi 15. rođendan

Gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije grabi čvrstim koracima naprijed, a ukupan prihod trgovačkih društava, obrta i poljoprivrede je  dosegao 12,3 milijardi kuna. Rekao je to obraćajući se okupljenima na svečanoj sjednici povodom 15. obljetnice naše županije, župan Darko Koren. Ljude iz ovog kraja koji su sada u Zagrebu Koren je upozorio da moramo sačuvati ono najvažnije u našem gospodarstvu, a to je Podravka. Iduće dvije, tri godine određivat će se sudbina kompanije i tu nitko nema pravo na pogrešku, jer previše toga ovisi o njoj, pa je župan svima koji se misle s Podravkom kockati poručio da Podravina nije Las Vegas te da Podravka nije dobivena na kocki, već su u nju uloženi krv i znoj mnogih generacija:

– Nećemo dozvoliti da Podravka postane nečiji kockarski ulog, jer želimo da i buduće generacije u njoj ostvaruju egzistenciju za svoje obitelji te da ona i dalje bude motor županijskog gospodarstva.

Od velikih projekata koji se provode župan je izdvojio program vodoopskrbe i odvodnje, te je upozorio da izgradnju prometne infrastrukture treba dinamizirati. Nastavak gradnje brze ceste Gradec – Križevci – Koprivnica mora početi ove godine, izdvojio je Koren te dodao da se trebaju ubrzati i pripreme za izgradnju Podravske magistrale. Što se tiče školstva, podsjetio je da je lani izgrađena nova koprivnička gimnazija i područna škola u selu Trema te je najavio da će biti dogradnje zgrade srednjih škola i rekonstrukcija objekata u bivšoj vojarni, čime bi se riješilo pitanje srednjeg školstva u Križevcima.

– Uz to, započeo bi se projekt izgradnje objekta za potrebe gimnazije u Đurđevcu, a počinju i pripremni radovi na izradi dokumentacije za izgradnju obrtničke škole u Koprivnici.

Što se tiče visokoobrazovnih ustanova, tu je cilj omogućavanje studiranja ‘kod kuće’, dok su u osnovnom školstvu u planu izrade projekata nove škole i dvorane u Legradu, zatim nove područne škole u Gregurovcu i Subotici Podravskoj, a Županija će pomoći i u izgradnji školskih sportskih dvorana u Goli, Koprivničkim Bregima i Đurđevcu. Govoreći o zdravstvu, župan je izdvojio preseljenje u novu zgradu interne, vrijednu 75 milijuna kuna, dok je od projekata socijalne skrbi podsjetio na planove izgradnje podružnica koprivničkog Doma za starije i nemoćne osobe u Križevcima i Đurđevcu. U ime podravsko-prigorskih gradonačelnika i načelnika, koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić je rekao da ovdje žive iznadprosječno radišni i strpljivi ljudi, jer su još uvijek spremni čekati rješenje onih problema koji su u drugim krajevima odavno riješeni.

Izrazio je nadu da će konačno do 2012-te svaki žitelj naše županije imati mogućnost koristiti pitku vodu, te da je izgradnja toliko potrebne brze ceste doista nezaustavljiv proces koji se u mandatu ove Vlade neće zaustaviti u Vojakovačkom Kloštru već da će stići do Koprivnice i do Gole. Na žalost, na izgradnju pruge i podravsku magistralu ova će županija morati čekati malo duže, naglasio je Mršić. Uz to, podsjetio je da porezni novac pripada građanima, a vlasti na svim nivoima, od općina do državne, samo upravljaju njime kako bi riješili potrebe građana i podigli kvalitetu njihovog života. Koprivnički gradonačelnik je izrazio i nadu da će konačno uslijediti i toliko obećavana decentralizacija države i poreznih davanja, kako bi lokalne uprave mogle samostalno odlučivati o prioritetnim ulaganjima.

Donedavni župan, potpredsjednik Sabora Josip Friščić prisjetio se vrijednih rezultata koji su postignuti lani u Podravini i Prigorju, te istaknuo kako demokracija podrazumijeva različita mišljenja, no kad su interesi kraja u pitanja tada je više nego ikad potrebno jedinstvo svih nas.  Kapitalni lokalni projekti imaju potporu na državnom nivou. Podravsko-bilogorski ipsilon, nastavak izgradnje brze ceste prema Bjelovaru i Koprivnici ima status apsolutnog prioriteta hrvatske Vlade. Lokacijska dozvola za trasu od Vojakovca do Kloštra Vojakovačkog je ishođena, ovih će dana biti objavljen natječaj za izradu projektne dokumentacije, a potom slijedi i ishođenje građevinske dozvole, rekao je potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec.

– Vjerujem da će ove godine početi izgradnja spomenute dionice – naglasio je Polančec.
I ostali projekti, poput poduzetničkih zona u Koprivničkom Ivancu, Gornjem Čretu i Kutnjaku, nastavka vodoopskrbe i izgradnje odvodnje, podizanja standarda u osnovnim i srednjim školama te u zdravstvu, dobit će značajnu potporu s državnog nivoa. Polančec je pozvao Grad Koprivnicu da dopuni svoj zahtjev za dodjelom prostora bivše vojarne kako bi tamo izrastao sveučilišni kampus, podacima o visokoškolskim programima koji će se provoditi u budućem kampusu, o nastavnim kadrovima, o interesu studenata za studiranje u Koprivnici, te jesu li za kampus nužne doista sve nekretnine vojarne i tko će financirati izgradnju.

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva je najavio i da će ubrzati proces izgradnje koprivničkog Dječjeg doma Svitanje. Obaveza Grada je osigurati zemljište, projektnu dokumentaciju i infrastrukturu, dok će izgradnju financirati Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Kako je zgrada doma vraćena časnim sestrama, do izgradnje novoga mjerodavni će zajedno pronaći rješenje za najam postojećeg prostora ne bude preveliko opterećenje – istaknuo je Polančec.Ovdašnjoj je javnosti priopćio još jednu dobru vijest. Naime, nakon opetovanih zahtjeva Koprivničko-križevačke županije za sufinanciranje najma koprivničke Gimnazije „Fran Galović“ Vlada je osigurala 3 milijuna za plaćanje dijela najma za ovu godinu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.