Usvojen proračun bez HDSS-a i uz glas SDP-a

KOPRIVNICA – U pravom foto-finišu, s mnoštvom gotovo filmskih obrata i glasanjem nakon kojeg je većina vijećnika ostala zabezeknutog izraza lica, Skupština Koprivničko-križevačke županije usvojila je proračun za iduću godinu. Nakon uvodnog obrazloženja župana Darka Korena o planu financijskog poslovanja za iduću godinu, teškog 132,2 milijuna kuna, za govornicu je u ime Kluba vijećnika SDP-a i HNS-a izašao Marinko Bagarić. Prvo se potužio da je u medijima prošlih dana stvarana slika kako njegova koalicija namjerava rušiti prijedlog proračuna i ustvrdio da tome nije tako te da će ga podržati. Ipak, dodao je da ima prostora da se prijedlog poboljša, a u tu svrhu uložio je nekoliko amandmana. Njima su, rekao je, SDP i HNS željeli za 25% smanjiti troškove poslovanja unutar same Županije, a ostvarenu uštedu od 2 do 2,5 milijuna kuna usmjeriti u razvoj. Bagarić je naveo da bi se uštedjeti moglo na stavkama:
– Službenih putovanja, reprezentaciji, promidžbi, telefoniranju, uredskoj opremi, namještaja te planiranoj nabavi vozila i raznim uslugama, kazao je Bagarić.

Taj bi se novac trebao usmjeriti primjerice u sufinanciranje priključenja domaćinstava na vodovod, za potpore ili sanaciju odlagališta smeća, rekao je Bagarić i dodao je da je svjestan općenitosti amandmana, a to mu je odmah potvrdio i predsjednik Skupštine Damir Felak. Iz redova SDP-a i HNS-a uslijedilo je još par amandmana sastavljenih na sličan, poslovniku suprotan način pa o njima nije ni bilo glasanja, a potom je riječ zatražio član vladajuće koalicije, HDSS-ov potpredsjednik Skupštine Vlado Miklobušec. Po njemu, rok za proučavanje materijala bio je prekratak i kako bi se postigao konsenzus, a ne preglasavanje, zatražio je prekid sjednice i doradu proračuna.
– Da bismo konstruktivnije, kvalitetnije i jednim konsenzusom svi zajednički donijeli taj proračun i dokazali svim stanovnicima županije, da kad su u pitanju takve škakljive stvari, da možemu tu donijeti jedan konsenzus, bez obzira na politička opredjeljenja, da ne imenujem sada stranke, rekao je Miklobušec.

Miklobušec, a potom i Bagarić zatražili su i 10-tak minuta stanke za dogovore, a po nastavku rada za govornicu je stupio župan Koren. Kazao je da su se svi članovi Skupštine, a pogotovo njezin potpredsjednik, mogli prošlih tjedana uključiti u izradu prijedloga financijskog poslovanja Županije. Sadržaj prijedloga predstavljen je i na sastanku predstavnika koalicije, i tada nije bilo nikakvih primjedbi pa je očito da je vijećnik Miklobušec odlučio promijeniti tabor, zaključio je župan.
– Vi niste našli za shodno o tome razgovarati s nama. Vi ste, koliko vidim po ovom usuglašavanju, o tome razgovarali s nekima drugima. Ja i to akceptiram, ali gledajući s aspekta našeg koalicijskog sporazuma, mislim da to nije korektno. Predlažem svima vama da podržite ovaj proračun jer je u interesu Koprivničko-križevačke županije, a molim g. Miklobušca da ga ne podrži, zaključio je župan Koren te zatražio glasovanje o proračunu.

U koprivničkoj vijećnici u tom je času bilo 40 vijećnika; od 21 člana vladajuće koalicije sada već bivši Miklobušec podigao je suzdržani bijeli listić, a protiv je bila većina Kluba SDP-a i HNS-a. Većina, jer među njih 19, jedan je glas ipak bio za proračun i to vijećnice Helge Jug koja je odmah nakon glasanja napustila vijećnicu, a ispratili su ju zbunjeni pogledi kolega. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.