‘Riječke **čke’ treći put u Križevcima

U prosincu 2006. prvi su puta pohodili križevački Klub kulture, kada su “puna 2 sata rasplesavali, zabavljali, nasmijavali, šokirali i iscrpljivali oko 250 posjetitelja.” U veljači 2008. dolaze ponovo u Križevce, “perje je ipak letjelo klubom na sve strane te nije nedostajalo tipičnih lettriovskih koncertnih manira, pa smo imali prilike vidjeti i originalni čep s proslavljenog varaždinskog performancea.” Perje, čepovi, šokovi? Oni su, naravno, Let3!

Prošle su subote riječki rockeri održali svoj treći koncert u gradiću podno Kalnika, povodom pet godina rada Kluba kulture. Javna je tajna da ovaj bend, koji već preko dva desetljeća žari i pali rock scenom Hrvatske i regije, itekako podržava ovaj križevački klupski prostor, što pokazuje i činjenica da se uvijek vraćaju. Šteta što mnogi ne slijede njihov primjer u prilagodbi svojih honorara objektivnim klupskim uvjetima, već često traže nerealne iznose za svoje nastupe.

Kontroverzna je šestorka koncert počela u crnim kožnim balonerima, koji je glavni vokal Zoran Prodanović Prlja ubrzo zamijenio svečanim bijelim odijelom, kako i priliči svečarskom trenutku. Pomalo očekivano, za one koji poznaju njihov nastup, uskoro su se pod reflektorima zacaklili jednodijelni kombinezoni, s izrezom na zadnjici. Da nisu tu samo zbog mode, Letovci su dokazali presjekom svog glazbenog opusa, koji je pretežno mlađa publika u nekim trenucima možda i premirno prihvatila.

Izvedene su tako Vjerni pas, Sam u vodi, Kontinentio, Droga, Drama, 999,  Pokvarena žena, Dijete u vremenu, Riječke **čke, Kur*** u čelo, Ero s onoga svijeta i drugi hitovi. Između dva seta nije izostao ni solo-performans basista Damira Martinovića Mrleta, koji je publiku zabavio svojim nadahnutim minijaturama, poput “Ciklame” i “Srničice”, a instrumentalni ostatak benda mu se pridružio u ad-hoc postavi “Vjetrovi s Kvarnera” kako bi zajednički izveli “Ženu varam” (O Jelo, Jelo, Jelo slatka karamelo), pjesmu čija je lirika navodno dio Mrletovog obiteljskog naslijeđa.

Dvosatni su koncert riječke legende, koji iduće godine obilježavaju četvrt stoljeća glazbenog stvaralaštva pod imenom Let3, završile izvedbama “Nafte” i “Izgubljenih” uz neizostavnu 1-2-3-4 koreografiju, te Prljinom porukom “Budite uz nas jer ćemo i mi biti uz vas!”, uz pozdrav do sljedećeg viđenja ponovo u Križevcima. Iako najmanje žestok od sva tri križevačka gostovanja, ovaj je koncert bio prilika nekim novim generacijama da otkriju Let 3 uživo u rodnom gradu, a od slavljenika, Kluba kulture, se očekuje daljnji kontinuitet u koncertnoj ponudi u godinama koje dolaze.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.