HPD Kalnik jubilarni koncert snimao za svoj prvi nosač zvuka

Pjevaju 110 godina Svečani nastup zbora u godini jubileja. Mješoviti zbor HPD-a Kalnik Križevci svečano obilježio 110 godina neprekidnog djelovanja, a ta je prilika iskorištena i za snimanje izvedbi koje će biti na prvom njihovom CD-u

Križevčani su sinoć u svome gradu imali pravi glazbeni blagdan, u kojem je najviše razloga za slavlje imao mješoviti zbor Hrvatskog pjevačkog društva Kalnik. U povodu nadolazećeg blagdana sv. Cecilije, priznate kao zaštitnice pjevanja i glazbe uopće, HPD je, pod ravnanjem prof. Branke Špoljar, priredio svečani koncert, tim svečaniji što mu je povod bila i 110. obljetnica postojanja ovoga zbora, koji kontinuirano djeluje od 1900. godine, po čemu je i jedan od najstarijih u Hrvatskoj.

 

U Velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima, koja je za rođendanski koncert HPD-a doduše mogla biti i punija, pjevači su izveli niz skladbi, koje su posljednjih godina i zaštitni znak njihova repertoara. Otpjevana je himna zbora Domovini, nastala na stihove poznatog književnika i putopisca Antuna Nemčića, čule se i sakralne melodije poput Cum invocarem ili Laudate, a lovorike publike, koju su činili i mnogi naraštaji pjevača, izazvale su izvedbe američke tradicionalne Shenandoah, s kojom se zbor proslavio i na međunarodnom natjecanju 2008. u Italiji, te Pesma z drugoga brega, popjevka koja je, u solističkoj izvedbi Ane Majdak i pratnji cijeloga zbora, 2009. na 42. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova u istarskom Novigradu, dobila priznanje za najdojmljiviju izvedbu skladbe domaćeg autora.

Zbor se na slavljeničkom koncertu predstavio i preradama popularnih američkih uspješnica, a uz pratnju Tamburaškog orkestara Glazbene škole izvedeni su i tamburaški šlageri. Govoreći o radu i planovima HPD-a, predsjednik Davor Konfic istaknuo je kako postižu sve bolje rezultate, te da su ove godine konačno realizirali i projekt kojeg su pripremali godinama, a riječ je o snimanju nosača zvuka. A upravo je ovaj godišnji i jubilarni koncert HPD-a Kalnik Križevci bio program koji je sniman za prvi CD HPD-a, koji će biti promoviran, očekuje se, već u prosincu. Uime Koprivničko-križevačke županije, koja je HPD-u ove godine dala i priznanje za iznimno postignuće u 2009.godini, te uime Grada Križevaca, zboru je na jubileju čestitao županijski pročelnik za društvene djelatnosti Mladen Antolić. Zboraši se, pak, nadaju, da će i objava CD-a utjecati na Križevčane koji vole pjevanje, da im se priključe i zajedno uživaju u radostima zborskog “glasanja”. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.