Počela bitka za Županijsku skupštinu u Koprivnici

Kolacija HDZ-a i HSS-a pred gubitkom vlasti u Koprivničko-križevačkoj županiji. Postizborna smjena vlasti mogla bi se dogoditi već na idućoj sjednici Skupštine, kada će se glasati o proračunu – župan D. Koren tvrdi da će zadržati većinu

Do konca godine trebalo bi biti poznato tko će pobijediti u političkome ratu koji se posljednjih tjedana vodi u Koprivničko-križevačkoj županiji između vladajuće koalicije predvođene HDZ-om i HSS-om te oporbenog SDP-a s partnerima. Ulog je velik – prevlast u Županijskoj skupštini.

 

Sastanak

HDZ i HSS kontroliraju 21 ruku, a SDP samo jednu manje. Krhka skupštinska većina na kušnji je još od izlaska HSU-a i HSLS-a iz vladajuće koalicije na nacionalnoj razini jer lokalna koalicija iz njihovih redova ima potporu dvojice vijećnika.
Dovoljno je samo da Slavko Konfic (HSU) ili Joso Brkljača (HSLS) promijene tabor i eto smjene vlasti.

Stvar se jučer dodatno zakomplicirala nakon što je Dražen Keleminec, šef HP-HPP-a, stranke koja također kontrolira vijećnika iz skupštinske većine (Milana Bingulu) ustvrdio kako HDZ i HSS odbijaju sastanak o odnosima unutar koalicije.
– Župan Darko Koren (HSS) rekao je da sastanak ne dolazi u obzir. Eto, toliko da se zna kako funkcionira navodna koalicija – rekao je Keleminec.

Ujedno je dao ostavku na mjesto šefa županijskoga Savjeta za branitelje, ogorčen što će umjesto njega danas na obljetnicu pada Vukovara tamo otputovati dožupan Darko Sobota (HDZ).

Neću ja…

Mogući raspad koalicije pozorno prate u SDP-u, u čijim se redovima može čuti kako očekuju prevlast već na idućoj sjednici Skupštine, kada će se donositi proračun.
– Ne bojim se toga, ali neće biti smak svijeta ako izgubim potporu većine u Skupštini. Ipak, uvjeren sam da će proračun biti izglasan s 21 rukom – kazao je jučer Koren.
Opovrgnuo je da bi HSS i HDZ izbjegavali sastanak o odnosima unutar koalicije, naglasivši kako takav sastanak ne može sazivati HP-HPP.

Ipak, sve su oči uprte u trojicu vijećnika.
– Podržavat ću koaliciju dok stranka ne odluči drukčije. U subotu je kongres HSLS-a, više ću znati drugi tjedan – izjavio je jučer Brkljača.
– Odluku će donijeti predsjedništvo stranke. Osobno mislim da se u županiji dobro nosimo s problemima – rekao je Bigula, a Konfic je nedavno također kazao kako će njegovu ruku “navoditi” HSU. (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.