Život povlaštenih – Kako danas žive naši saborski umirovljenici

KOPRIVNICA – Privilegirane saborske mirovine koje su dvaput veće od prosječne plaće hrvatskih građana posljednjih su mjeseci vrlo atraktivna politička tema. Većina birača slaže se da su te mirovine previsoke, ali političke volje za njihovo usklađivanje sa sumornom hrvatskom svakodnevicom još nema. Podravski list istražio je koliko je saborskih umirovljenika na području naše županije, kolike mirovine primaju te čime se bave i što rade nakon umirovljenja.

IVAN KOLAR (HSS)

Ivan Kolar (61) iz Molvi, HSS-ov zastupnik, prima mirovinu od 10.600 kuna. U Saboru je proveo tri mandata u razdoblju od 1995. do 2008. godine. Trenutno se bavi poljoprivredom isključivo samo za vlastite potrebe, uživa u društvu obitelji i unuka s kojima provodi najviše vremena te očekuje početak suđenja za aferu Jata u kojem se nada dokazivanju nevinosti.

– Svih godina rada u Saboru osjećao sam kako zapostavljam obitelj. Sada pokušavam vratiti izgubljeno vrijeme. Što se tiče mirovine, ne tvrdim da je mala, no mislim da je zaslužena jer nisam koristio nikakve beneficije, a mogao sam. Uz dužno poštovanje prema onima koji imaju male mirovine, povlaštene mirovine se u Hrvatskoj ne razlikuju mnogo od europskih standarda i nisu prevelike – rekao je Kolar.

MLADEN GODEK (HNS)

Mladen Godek (67) iz Koprivnice, bivši HSLS-ov zastupnik, a danas član HNS-a, prima mirovinu od 9400 kuna. U Saboru je proveo dva mandata, od 1993. do 1997. godine u Županijskom domu, te od 2000. do 2004. godine u Zastupničkom domu. Trenutno se bavi šahom, čitanjem i vinogradarstvom od hobija, strast mu je nogomet i Slaven Belupo, a još uvijek je član Hrvatskog helsinškog odbora.

– Ljudi ne znaju da sve države imaju povlaštene mirovine, no strašno mi je žao što su saborske mirovine tako visoke. Da nisu, vratio bih se ja u odvjetničke vode. Smiješno mi je što su nam mirovine smanjili za 25 posto, ako su već smatrali da su previsoke zašto su nam ih uopće dali. Ipak, moram reći, za hrvatske standarde mirovine saborskih zastupnika apsolutno su previsoke – istaknuo je Mladen Godek.

IVANA SUČEC TRAKOŠTANEC (HDZ)

Ivana Sučec Trakoštanec (58) iz Sv. Ivana Žabna HDZ-ova zastupnica prima mirovinu od 9100 kuna. U Saboru je provela dva mandata od 1997. do 2001. godine u Županijskom te od 2003. do 2008. u Zastupničkom domu. Nakon umirovljenja bavi se čuvanjem četvero unučadi, povrtlarstvom i aktivna je članica je KUD-a Tomislav i bavi se očuvanjem kulturne baštine.

– Mislim da ima i mnogo viših mirovina od ovih saborskih no o njima se najmanje priča. Mislim da su naše mirovine zaslužene i da nisu previsoke – rekla je Ivana Sučec Trakoštanec.
Dodala je kako joj je iz saborskih dana u sjećanju kao najupečatljiviji i najtužniji detalj ostala smrt prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana kojem je bila u počasnoj straži prije pokopa.

VALENTIN PUŽEVSKI (HSS)

Valentin Puževski (79) iz Križevaca, HSS-ov zastupnik, prima mirovinu od 8000 kuna. U Saboru je bio od 1993.-1997. godine. Sveučilišni je profesor i član Družbe Braća hrvatskog zmaja koji je, kako kaže, izrastao iz prakse. Polovicu godine živi u Zagrebu, a polovicu u rodnim Križevcima. Trenutno se zabavlja u društvu troje unučadi i dva praunuka.

– Nastojim još uvijek biti aktivan u društvenom životu i ’zmajevima’, a u posljednje sam vrijeme mnogo i pisao. Najupečatljiviji detalj iz Sabora bio mi je zajedničko zasjedanje kada sam bio izabran za pročelnika Odbora za međuljudske odnose. Što se tiče mirovine, nikad se nisam smatrao privilegiranim. Smatram da sam svojim radom zaslužio mirovinu – rekao je prof. dr. sc. Valentin Puževski.

STJEPAN HENEZI (SDP)

Stjepan Henezi (60) iz Cvetkovca SDP-ov zastupnik prima mirovinu od 7.900 kuna. U Saboru je bio četiri godine, od 2000. do 2004. Nakon umirovljenja i dalje je ostao aktivan u politici, vijećnik je Županijske skupštine. Trenutno se bavi radom u vinogradu i ribolovom, a od silnih obaveza pronađe vremena i za druženje s dvije unuke.

– U saboru sam bio u ružnim godinama kad se događalo svašta. Bile su to prijelomne godine, a najvećim uspjehom smatram to da sam zajedno s ostalim kolegama uspio izboriti čvorište Sv. Helena i preusmjeriti trasu brze ili autoceste prema Koprivnici. Visinu mirovine neću ni braniti ni napadati, sve ima svoju logiku – rekao je Stjepan Henezi.
Ipak, dodao je kako je s pozicije čovjeka koji prima tisuću kuna mirovine, ili radnika koji ne prima plaću, takva mirovina velika.

ANTE KRAJINA (HDZ)

Ante Krajina (56) iz Koprivnice HDZ-ov je zastupnik i najsvježiji saborski umirovljenik s područja naše županije. Prima mirovinu od 7.900 kuna, a u Saboru je proveo jedan mandat od 1990. do 1993. godine. Nakon bogate poslovne karijere u poznatim koprivničkim tvrtkama, Ante Krajina kazao je kako se trenutno ne bavi ničim, jedini mu je hobi ’ribičija’.
– Ne bavim se ničim. Nastojim uživati u životu koliko mogu. Unuke nažalost još nemam, no radim određeni pritisak na dva sina da porade na tome – našalio se Ante Krajina.

Dodao je kako mu je najupečatljiviji trenutak iz saborskih dana bio prvi puta u modernoj hrvatskoj povijesti donijeti zastavu s hrvatskim grbom i podići je na stijeg ispred sabora zajedno s kolegom Stipom Spajićem koji nije bio saborski zastupnik.
– Tada je to bilo izuzetno opasno jer su u Sabor još dolazili oficiri JNA u odorama – prisjetio se Ante Krajina.

IVAN STANČER (HSS)

Ivan Stančer (77) iz Gole HSS-ov je zastupnik koji prima mirovinu od 7000 kuna. U Saboru je bio od 1997. do 2001. godine. Kao poljoprivrednik bez škole, kazao je, najviše se zalagao za selo, poljoprivredu i Podravinu.
– Nisam dobro, jedva da sam pokretan. Ne uživam baš u mirovini kako sam htio. Što se tiče moje mirovine ne smatram da je previsoka jer sam je ’krvavo’ zaradio.
Često sam u Saboru bio cijele dane i kući se vraćao oko dva sata u noći. Pitao sam se da li mi to sve treba. Nakon isteka mandata, ni za kakve se novce ne bih vratio u Sabor – rekao je Ivan Stančer.

MARIJAN IVANČAN (HKDS)

Marijan Ivančan (73) iz Molvi, bivši HDZ-ov zastupnik, a sadašnji član HKDS-a, prima mirovinu od 6000 kuna. U saboru je bio od 1990. do 1993. godine. Politički je i dalje aktivan te obnaša dužnost vijećnika Općinskog vijeća Općine Molve. Predsjednik je Nogometnog kluba Mladost Molve, a u slobodno vrijeme bavi se pčelarstvom te poljoprivrednom proizvodnjom. Posjeduje nasade malina i breskvi.

– Najviše mi je u sjećanju ostao prvi saziv Sabora Republike Hrvatske. Tada nije bilo govora o mirovinama i plaćama. Radio sam u lokalnom tjedniku i tamo primao plaću, a na sjednice Sabora odlazio sam volonterski. Mogao sam ići u mirovinu HEP-a i bila bi mi veća, no to je moja greška. Saborske su mirovine prevelike i po tom bi se pitanju nešto trebalo napraviti. Smatram da bi se trebao uzeti neki prosjek i svima dati jednako – rekao je Marijan Ivančan. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.