‘Na zahod idem u šumu jer mi oni ne daju mira’

(Ne)ljudski odnosi – Otac proziva sina da ga tjera iz kuće koju je on gradio. Valek Sokač-Levak iz Križevaca kaže da ga sin i snaha zlostavljaju. Sin Stjepan tvrdi da ga nitko ne dira i da je otac htio prodati kuću bez njega.

Zlostavljanje i ponižavanje roditelja ili obračun zbog kaprica – dilema je koja se otvorila u odnosu Valeka Sokača-Levaka (83) i sina Stjepana u Križevcima. Otac, naime, tvrdi da ga sin želi istjerati iz kuće koju je on sagradio, i to bez razloga. Sokač-Levak u kući koristi tek sobičak od 10 kvadrata, koji mu je i kuhinja, spavaonica i kupaonica. Živi od oko 1000 kuna mirovine nakon rada u plinari.

– Sin sa ženom uživa dvije sobe, kuhinju, špajzu i kupaonicu, a ja moram iti na zahod 300 metara u šumu! – tiho govori, na rubu suza. Kaže da je tako već 12 godina, a u posljednih pet sve je gore, otkad je ostao bez supruge, preminule u toj sobi.

– Uopće s njima ne kontaktiram, a oni me maltretiraju – govori pokazujući liječničke nalaze i tužbu protiv Stjepana i snahe Janice, u kojoj piše da su ga oni tukli tvrdim predmetima i da su mu dužni odštetuod  23.000 kuna. Levak-Sokač veli da im je to oprostio, ali da je i prije dva mjeseca došao u sukob sa snahom prigovorivši joj da mu je metlom oštetila vrata sobice. Udarali su se štapom i oboje proglašeni krivima. On je uvjeren da ga uznemiravaju samo da bi ga se riješili.
– Ne mogu više ni drva nasjeći zbog bolesti, zbog zime nekad obavljam nuždu i ovdje, teško mi je i robu oprati, a umjesto da mirno živim pod stare dane, oni me napadaju – kaže Sokač-Levak.

Sin Stjepan nam je, s druge strane, i unatoč pretrpljenom moždanom udaru, nastojao dokazati da je otac previdio neke činjenice.
– Nitko ga ne dira, ima još jednu sobu, ne znam zašto je ne koristi, a mi vodimo sudski spor oko suvlasništva nad kućom, jer ju je on htio prodati, a kupili smo je zajedno. Rasprodao je sve živo i na selu u Vojnovcu i u gradu, tražio je i pomoć Centra za socijalnu skrb – napominje Stjepan Sokač, u mirovini nakon što je radio kao zaštitar.
Na pitanje zašto mu otac obavlja nuždu vani, a ne unutra, poručio je da to nije njegov problem.

Dvojac koji može skupa živjeti, samo da hoće

Između oca i sina su održane 43 parnice u pet godina. Sporili su se ne samo oko raspodjele imovine, nego i oko nasilništva u obitelji. Kako doznajemo, spor oko vlasništva je okončan i Levak-Sokač je izgubio. U povijesti njihovih obračuna policija je intervenirala ne samo zbog fizičkog sukoba, nego i zbog očevih prijetnji sinu. Dok Valek apelira na neki smještaj jer uz svoje ne može živjeti, a za smještaj u staračkom domu, gdje je već bio, novca nema, Stjepan kaže da je otac već živio i kod unuka, od kojega je samovoljno otišao! (VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.