Karreov svijet smijeha i vjere u drvokoloru

U križevačkom Klubu kulture u subotu je otvorena likovna izložba samoukog umjetnika Rudolfa Karrea. Tridesetjednogodišnji je Križevčanin izložio 10 bojanih pirografija na drvetu većeg formata, što je kao tehnika, navedeno je u katalogu izložbe, njegov svojevrsni izum. Po struci inženjer aeronautike-civilni pilot i diplomirani inženjer cestovnog prometa, bivši taekwondo reprezentativac Hrvatske, Karre se pirografijom bavi 7 godina, a još u svibnju 2005. imao je svoju prvu samostalnu izložbu u sklopu 1. Culture Shock Festivala, u istom klupskom prostoru kao i danas, gdje će biti postavljena do kraja ovog tjedna.

Križevčani, posebno bliži poznanici, dosad su ga poznavali po pirografskim radovima s raznim motivima: od životinja i grbova, preko karikatura do kletskih sličica i prizora iz života sela. Slijedeći uglavnom naivnu estetiku, Karre proširuje svoj spektar tema i usavršuje pirografsku tehniku kroz intimne doživljaje vjere i Boga. Posljednjih nekoliko godina u svoje pirografije unosi svojevrsnu revolucionarnu novinu – obogaćuje ih akrilnim bojama, prikazujući šarolikost biblijskih, mitoloških i prizora iz svjetske povijesti, portrete svetaca, ali i poznatih ličnosti moderne kulture 20. stoljeća. Radovi prikazani na ovoj izložbi nastali su unatrag pet godina, a u zadnje vrijeme najveća mu je inspiracija njegova desetomjesečna kći Sasha.

U osvrtu na izložbu profesorica Gordana Juran-Ratković, opisuje: “Joker koji iskače iz kutije motiv je koji nas, pomalo dijabolično, poziva na avanturu. Upravo taj motiv iskače iz kutije na pirografiji Rudolfa Karrea i zove nas da mu se pridružimo u avanturi zvanoj život. Život sa svim njegovim nesavršenostima, ili možda upravo zbog tih nesavršenosti, jest privlačan: sreća se isprepliće s tugom, dobro sa zlim, želje s nemogućnostima, a dijabolično s božanskim. Svatko na svoj način vrluda između tih dvojnosti tražeći svoj put, a Rudolfu Karreu jedan od tih načina je i bavljenje slikarstvom. Upravo takve motive, motive koji izražavaju njegova životna lutanja, obradio je u svojim pirografijama. Za razliku od klasične pirografije koja se izražava linijom, njegove su pirografije ispunjene bojom. Linija je samo kostur koji boja ispunjava i daje mu novo značenje. Boje su žive i jake. Boja je stav. Crvena pozadina iza lika s dalijevskim tankim brčićima, bijelo i plavo u motivima iz Biblijskih priča, jarka svijetlozelena na odjeći „beštije“ u birtiji govore same za sebe.”

“Karreov glavni motiv je čovjek”, stoji dalje u osvrtu profesorice Juran-Ratković. “Sa svim njegovim manama i nesavršenostima. Svi njegovi likovi su nasmiješeni i kroz taj smiješak izbija Rudin optimizam, volja za životom kojeg treba probati sa svih strana kao što to radi i sam autor. Zato mi se izvrsnom čini najava ove izložbe koju je Igor Brkić objavio na svima nam poznatoj društvenoj mreži: Križevački taekwondo borac, zrakoplovni pilot, priučeni mužikaš i samouki umjetnik, filozof – renesansni čovjek Ruda Karre.”

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.