‘Prestanite s detonacijama od kojih moji fazani ugibaju’

PTICE UMIRU BEZ PJEVA Križevački uzgajivač nemoćan protiv topova – rastjerivača čvoraka. Milan Mišir kaže da zbog buke tzv. plinskih topova u vinogradima ptice iz njegova uzgoja izvrše – suicid – nabijajući kljun u ogradu ili udarajući glavom o pod kaveza.

Dijamant fazan, bijelouhati fazan, eliot, sivoprsi jareb, divlja američka pura, kokoš hrvatica….sve to u uzgajalištu u Cubincu kod Križevaca ima Milan Mišir, predsjednik križevačke Udruge za uzgoj malih životinja.

Ne mitare

No, neke od tih ptica tijekom rujna i u listopadu počele su ugibati, i to od – užasne buke!
– Okolo po vinogradima ljudi rastjeruju napasne čvorke tzv. plinskim topovima. Od toga ptice dožive šok pa se praktički ubiju – udare glavom o pod i kljunom u ogradu kaveza – tvrdi Mišir, apelirajući da se samovolji pojedinaca stane na kraj. Prijavio je, kaže, policiji nepoznatoga počinitelja, razgovarao i s kolegama u drugim dijelovima grada gdje su također vinogradi, ocjena je, kaže – samo jedna – plinski su topovi zlo!

– Te detonacije toliko djeluju na ptice da ne mogu ni mitariti – objašnjava Mišir, pokazujući na neke od primjeraka kojima je zaustavljen taj prirodni ciklus, zbog čega im se perje ne promijeni pa budu nezaštićene pred zimu, mogu se smrznuti i uginuti. On ima oko 500 primjeraka različitih vrsta, od čega i zaštićene i trofejne fazane.

– Dosad se ubilo 10-ak ptica, šteta je 1500 eura, ali ima ih još ugroženih, a u posljednje 3-4 godine, otkad su za sezone berbe grožđa aktivni topovi, izgubio sam više od 3000 eura – ističe Mišir. Štetu je pretrpio i kod konzumnih pura, koje uzgaja u svom OPG-u, i od čega zapravo, kao umirovljeni policajac, živi.

– Oplođenost jaja im je samo 30 posto, to je katastrofa, i kad nekome kažem da pucanje iz topova nije u redu, samo se smiju, no lako je njima koji lijepo žive, ali ja i zadnji dinar ulažem u to, kupujem ptice jer u njima uživam, to mi je relaksacija jer sam prošao cijeli rat, sad se ovim bavim i od toga žive i moja djeca – gotovo u suzama će, pitajući se zašto policija ili druge službe ne interveniraju i zaštite životinje, ali i ljude, jer i starijima smeta nesnosna buka.

Izgubio volju

– Od gruvanja padnete na koljena. Zašto protiv čvoraka ne koriste zaštitne mreže, nisu skupe, nju čvorak ne može probiti, a služi i protiv tuče, no ovo su kauboji i rade po svome. Ne znam kome se još javiti, jednostavno sam izgubio volju jer nitko ne reagira. Previše sam uložio da bi sad sve netko tvrdoglav uništio – prenosi ogorčenje uspješni uzgajivač, ističući da se za pomoć obraćao i Upravi za zaštitu prirode Ministarstva kulture, pod čijom su ingerencijom i njegove ptice.

Nismo nadležni za nadoknadu štete od buke

Na naš upit koliko su oni nadležni za moguću odštetu, iz Ministarstva kulture stigao je odgovor:
– S ozirom na opisanu situaciju iz koje je razvidno da g. Milan Mišir nije pretrpio štetu koju je prouzročila neka strogo zaštićena divlja svojta, već se radi o šteti koja je prouzročena korištenjem plinskih topova u svrhu rastjerivanja čvoraka, a čije detonacije stvaraju buku koja šteti pticama koje uzgaja, nema zakonske osnove po kojoj bi Ministarstvo temeljem Zakona o zaštiti prirode bilo nadležno nadoknaditi štetu. Ministarstvo kulture nije nadležno niti za rastjerivanje čvoraka, koji nisu zaštićeni. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.