Brojni radovi u kalničkom kraju

KALNIK – Kao da se ne bliži kraj godine i zima u kojoj na Kalniku redovito ne nedostaje snijega, diljem općine u tijeku su brojni radovi od kojih se po iznosu ulaganja izdvajaju oni u Domu hrvatskih branitelja. U dijelu gdje je prije bila knjižnica izmijenjena je stolarija, a nakon unutarnjeg uređenja u tri prostorije bit će smješteni dvorana za sastanke, turistički ured i općinske udruge. Za radove su Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo obitelji i općinski proračun udružili 168 tisuća kuna, a sa nešto više od 40 tisuća postavljene su zaštitne ograde i izgrađene pristupne rampe za osobe s invaliditetom u veliku dvoranu te u poštanski ured u sklopu Doma.

Na Starom pak gradu Velikom Kalniku počelo je postavljanje skele za sanaciju i učvršćenje južne kule; za cijevnu skelu iz proračuna Županije izdvojeno je oko 160 tisuća kuna, a sama sanacija koštat će oko 140 tisuća. I dok taj zahvat počinje, radovi na gotičkoj kapeli svetog Andrije u Kamešnici su završeni. Sakralni objekt iz 14. stoljeća dobio je novu žbuku na pročelju, uređen je kameni ulaz, a nakon tri godine na kapeli je postavljeno zvono. Najveći dio od potrebnih 70 tisuća kuna dobiven je na natječaju Ministarstva kulture.

Treba reći i da je uz prometnice kojima se dolazi u općinu Kalnik postavljeno sedam turističkih tabli dobrodošlice, a za nedavnog posjeta grupe studenata zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta dogovoreno je da će oni na temelju viđenog za terenske nastave i dokumentacije koju posjeduje Općina, izraditi prijedlog arhitektonskog rješenja turističkog ureda, koji bi bio smješten u blizini Staroga grada.

Vezano

Komentari su zatvoreni.