Auto-Info: Kia cee’d 1.4 CVVT Edition

U ruke nam je došao korejski predstavnik segmenta u kojem prevladavaju Nijemci… Ima li tu mjesta predrasudama?
Kia cee’d je mali obiteljski automobil koji je tržištu predstavljen još 2006. godine kao nasljednik ondašnjeg Cerata. Sredinom prošle godine na tržište je stigla i osvježena inačica popularnog modela. Obnovljeni cee’d dostupan je u tri karoserijske izvedbe – petovratnoj, trovratnoj i karavanskoj. Zahvaljujući  modernom dizajnu, solidnoj izvedbi i 7-godišnjim jamstvom Kia ulazi na velika vrata u kompaktnu (Golf) klasu.
Najveće promjene na ovom modelu vidljive su na prednjem kraju vozila. Kromirana maska hladnjaka daje mu dozu elegancije, dok se sportski karakter može iščitati s agresivnije oblikovanog barnika i novih svjetala. Kompaktna stražnjica također je dobila novi branik te svjetla s optičkom podlogom koja nas podsjećaju na LED.

Razlike u odnosu na prethodni model primjećuju se i u unutrašnjosti. Novi je interijer kvalitetniji i izgleda bogatije. Korištena plastika na nekim dijelovima izgleda malo neukusno, ali velike količine gumenih materijala popravljaju cjelokupni dojam. Raspored tipki je uglavnom ostao isti. Sitne promjene zahvatile su središnju konzolu i ekran na kojem se prikazuju podaci auto sustava. Na donjem dijelu konzole nalaze se tri koluta kojima se upravlja ručnom klimom. Iznad je 2 din radio sa ugrađenim MP3 playerom, a iznad njega je nešto manji ekran nego u prethodnom modelu. Promjene se vide i u dizajnu ručice mjenjača i upravljača. Upravljač sada izgleda znatno bolje.

Tipke na upravljaču su također dobile novi raspored, a prekidač putnog računala našao je mjesto na donjoj prečki upravljača. Mjesta u kabini ima napretek i sprijeda i straga. Vozaču neće biti problem naći idealnu poziciju za upravljanje vozilom jer su sjedala podesiva i po visini, a upravljač i po dubini. Sjedalo je veliko tako da se i krupnije osobe mogu udobno smjestiti. Kako je sjedalo dobro i za šire ljude, tako će oni uži malo „letjeti“ po sjedalu. Mjesta za koljena također ima i neće vas ništa previše bosti. Straga mjesta ima za ugodno putovanje triju odraslih osoba.

Testirani model pokretao je početni motor iz ponude. Radi se o 1.4-litrenom CVVT agregatu sa 90 KS. Nije mnogo, ali je dovoljno za većinu. Oni koji su navikli na snažne dizelaše ili snažnije benzince osjećati će nostalgiju za starim agregatom, no oni koji prelaze sa manjeg automobila identične snage neće osjetiti veliku razliku. Naime, ugrađeni motor solidno se nosi sa 1.263 kg teškim kompatom. 137 Nm okretnog momenta dostupno je od 5.000 okr/min, pa i nije čudo što se pri niskim okretajima teže pokreće, ali to kompenzira ljubavlju prema visokim okretajima. Zahvaljujući tome, ovaj model se također može voziti donekle agresivno. Ukoliko automobil opteretite punom kabinom putnika, željeti ćete nešto snažniji motor. Motor radi uglađeno i nema podrhtavanja. U praznom hodu ga u kabini ne možete niti čuti. Navedeni je agregat uparen sa 5-stupanjskim ručnim mjenjačem. Izgled i rad mjenjača ostavili su ugodan dojam na mene. Lijepo leži u ruci i voli brze promjene stupnjeva prijenosa. Jedini nedostatak je u samoj težini. Da je malo teži puno bi lakše klizio iz brzine u brzinu.

Testirani cee’d se u gradu osjeća najbolje. Dorađen ovjes odlično upija neravnine, a kvalitetan interijer ne proizvodi uznemiravajuće zvukove. Okretan je i u gužvama se ne osjeti nedostatak „konja“. Na otvorenoj cesti je ugodno krstariti, ali prilikom pretjecanja tražio sam niže stupnjeve prijenosa i veće ravnice. Vožnja autocestom je očekivano ugodna. Jednom kada postignete željenu brzinu, stići ćete od točke A do točke B udobno i ekonomično. Naime, testirani je cee’d na testu trošio svega 6,4 litre u prosjeku.

Više na www.auto-info.hr.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.