Svakog tjedna dvije do tri žene operiraju rak dojke

KOPRIVNICA – Dan ružićaste vrpce obilježen je u svim trima gradovima na području naše županije. Križevački klub žena oboljelih od raka dojke ‘Agata’ tim povodom je započeo humanitarnu akciju, kojom se prikupljaju sredstva za kupnju limfomata. Ovaj medicinski uređaj košta 30 tisuća kuna, a osim ženama nakon operacije raka dojke, bio bi namijenjen i svim ostalim građanima u rehabilitaciji. Stoga su važnost nabavke prepoznale i ostale križevačke udruge, koje su na Strossmayerovom trgu prodavale svoje radove te su na taj način svi zajedno za limfomat prikupili gotovo 4500 kuna. Dobra vijest stigla im je iz županijske Lige za borbu protiv raka, koja će za nabavu limfomata dodati još 10 tisuća kuna.

Klub žena s bolestima dojke ‘Nada’ u Koprivnici je prikupio oko 600 kuna, dok su građani u Đurđevcu donirali 400 kuna. Taj će novac, rekla nam je predsjednica koprivničke ‘Nade’ Božica Šnajdar, biti namijenjen tiskanju edukativnog materijala. Naime, rak dojke jedan je od rijetkih koji se liječe ako se na vrijeme otkriju, stoga se stalno ukazuje na važnost samopregleda u cilju ranog otkrivanja raka dojke. U koprivničkoj bolnici ove godine rak dojke operiralo je 40-ak žena, kaže B. Šnajdar i dodaje da svakoga tjedna dvije do tri žene odlaze na operaciju.

Kako bi mladi bili educirani, od sljedećeg tjedna u koprivničkim srednjim školama održat će se predavanja o ovoj temi, doznali smo od Božice Šnajdar, koja je rekla kako taj dio njihovog djelovanja financira Grad Koprivnica preko projekta Zdravi grad.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.