Stari klaviri dobili su novu ulogu u glazbenoj školi

BRAVO – Obitelji darovale instrumente. Dvije križevačke obitelji dobro očuvane klavire dale su Glazbenoj školi, kojoj su potrebni za najbrojniji odjel – nastavu klavira

Iako su zbog vrijednosti za njih vjerojatno mogli postići i zvučnu cijenu, obitelji Božice i Franje Jelušića te Anite i Darka Pofuka iz Križevaca klavire iz svojih domova darovale su Glazbenoj školi Alberta Štrige. Time su, kaže ravnateljica prof. Branka Špoljar, izražavajući zahvalu uime svih učenika i nastavnika, učinili odličnu stvar s obzirom na to da je u ovoj ustanovi, u osnovnom i srednjoškolskom odjelu, odjel klavira najmasovniji.

– Oba klavira su marke Stingl, prava su bečka mehanika i dobro su očuvani, unatoč starosti od 80 do 90 godina – kaže prof. Špoljar i dodaje da su instrumenti ljeti bili na reparaturi u Zagrebu, u uglednoj radionici Zlatka Pavlinića, štimera instrumenata Varaždinskih baroknih večeri. Starim instrumentima “udahnut” je novi život i već služe u nastavi klavira i kod korepiticija. Ovom donacijom broj klavira i pijanina u školi povećan je na 17.

Ustanova je, inače, u novu školsku godinu ušla obogaćena i novim prostorom. U podrumu Hrvatskog doma dobivene su dvije prostorije Pučkog učilišta, koje se preselilo na drugu adresu. Jedna je za predškolski glazbeni odgoj, malu školu i početnički solfeggio, a druga je ustupljena Gradskome puhačkom orkestru. Glazbenicima će u zgradi pripasti i prvi kat, iz kojega bi, jednog dana, u bivši Dom Hrvatske vojske trebala iseliti Gradska knjižnica. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.