UK Revisited: Tajna Bletchley Parka

Negdje na pola puta između Londona i Birminghama, na Sharewood Driveu, nalazi se Bletchley Park. Prosječno informirani turist naziv tog mjesta obično ne smješta na vrh popisa onih koje u Engleskoj planira posjetiti, poput npr. Stonehengea, Tower Bridgea ili dvorca Windsor. No, razlog za to je zapravo pragmatičan – važnost i znakovitost Bletchley Parka uspješno je držana u tajnosti sve do sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kad su neki detalji o višegodišnjim aktivnostima na tom imanju objavljeni u knjizi “The Ultra Secret”.

 

Od tada su u javnost počele izlaziti informacije, priče i svjedočanstva o Bletchley Parku kao strogo čuvanom mjestu gdje su stotine izvrsnih znanstvenika u kriptoanalizi, matematičara i kriptografa, istraživača i praktičara u ratnoj špijunaži te informatičara radili na razbijanju njemačkih i japanskih šifri, tajnih komunikacijskih kodova od početka Drugog svjetskog rata naovamo. Upravo su tu uspješno dešifrirane njemačka Enigma i puno složeniji, no manje poznat, uređaj za šifriranje Lorenz.

Lokacija, poznata kao “Station X” među onima koji su tamo godinama radili u najstrožoj tajnosti (govoreći da idu u lov), pomno je odabrana tijekom tridesetih kao križište (zvuči poznato!) najvažnijih prometnih, tele- i cestovnih komunikacija, na pola puta između dva najjača engleska sveučilišta, Oxforda i Cambridgea, a opet diskretno blizu prijestolnice Ujedinjenog Kraljevstva. Zgodno je spomenuti da je Bletchley Park tijekom rata bombardiran samo jednom, no najvjerojatnije se radilo o pogrešci pilota koji je gađao obližnju željezničku postaju.

Dio moćne mašinerije pohranjen je u današnjem Nacionalnom muzeju računarstva koji djeluje u okviru parka, a posebno je impresivna funkcionalna replika elektroničkog računala Colossus, kakvo je u četrdesetima posao dešifriranja obavljalo više puta brže od par godina kasnije nastalog “prvog” računala ENIAC. Među stotinama je tamo radio i Alan Turing, slavni engleski logičar i matematičar čija je tzv. “Turing-Welchmanova bomba” ili “Britanska bomba”, elektromehanički uređaj za kriptoanalizu, uspješno “razmontirala” njemačku Enigmu.

Tu priča o Bletchley Parku ne završava. Posljednja dva desetljeća veliki su napori uloženi kako mjesto ne bi bilo u potpunosti srušeno već izgrađeno u svojevrsni muzejski prostor za kriptografiju te za posjetitelje otvorilo sve svoje barake (eng. hut), pogone i hangare. Danas parkom upravlja zaklada u kojoj marljivo rade volonteri mahom treće životne dobi, od kojih su neki i sami sudjelovali u postratnim aktivnostima. Živopisne zgode iz ratnih vremena rado prenose svakom posjetitelju, uz nezaobilaznu šalicu čaja oko pola pet.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.