Večeras predavanje legende hrvatskog planinarstva

Danas će u Križevcima dugogodišnji istaknuti planinar dr. Željko Poljak održati predavanje o planinarstvu, povijesti planinarstva i medicinskim savjetima za planinare. Ulaz je slobodan za sve zainteresirane, a predavanje se održava u sklopu Planinarske škole koju organizira Planinarsko društvo Kalnik Križevci. Vrijeme održavanja je 20 sati, a mjesto Podrumska dvorana Hrvatskog doma u Križevcima.

 

Prof.dr. Željko Poljak, po zanimanju liječnik, cijeli život posvetio je planinarstvu  pa je tako između ostalog bio jedan od suosnivača PDS Velebit i njegovog alpinističkog odsjeka te još nekih planinarskih društava, član vodstva Planinarskog saveza Hrvatske (PSH) od 1958. do 2003. Bio je predsjednik raznih komisija unutar planinarskog saveza, njegov potpredsjednik, član nadzornog odbora.  Planinarski je pisac, teoretičar, fotograf i predavač te osobito angažiran na zaštiti prirode. Planinario je po gotovo svim europskim gorjima te po većini svjetskih gorja.

Prvi je postavio hrvatsku zastavu na jednom vrhu u Himalaji. Autor je Velebitskog planinarskog puta i puta Po planinama Hrvatske, danas poznatog kao Hrvatska planinarska obilaznica (HPO). Pored toga dugi, niz godina bio je urednik časopisa Hrvatski planinar (1959-2001) te je napisao preko tisuću stručnih, publicističkih i planinarskih članaka te tridesetak knjiga. Njegov vodič Hrvatske planine sveobuhvatna je i iscrpna knjiga koja opisuje pristupe na gotovo sve hrvatske planine te je nezaobilazna literatura svakog planinara, a preporuča je i Hrvatski planinarski savez. Napisao je i planinarsku enciklopediju Zlatna knjiga hrvatskog planinarstva, a svoj život sažeo je u knjizi pod naslovom Život na planinarski način. Nositelj je najviših planinarskih priznanja te počasni član Planinarskog saveza Hrvatske.

Vezano

Komentari su zatvoreni.