Proslava blagdana zaštitnika naše županije Sv. Marka

KRIŽEVCI – Program proslave blagdana svetog Marka Križevčanina traje brojnim događanjima u njegovom gradu od kraja kolovoza. U noći na utorak i srijedu u slavu trećeg hrvatskog sveca bdjet će izviđači Odreda Kalnik, a večerašnju misu od 19 sati predvodit će u grkokatoličkoj katedrali Svete Trojice vladika križevački mons. Nikola Nino Kekić. Nakon mise krenut će procesija sa svijećama od katedrale do kapele svetog Marka, a sve zajedno uvod je u sutrašnje središnje slavlje svetog Marka, nebeskog zaštitnika Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Varaždinske biskupije.

– Sveta misa bit će u utorak na glavnom križevačkom trgu J. J. Strossmayera u 11 sati. Prije toga imat ćemo veliku procesiju koja će ići gradom i na kojoj se očekuje više desetaka tisuća hodočasnika. Braćo i sestre, dođite i vi, budimo zajedno, radujmo se zajedno, slavimo zajedno ovoga velikoga sveca, kojemu je posebno povjerena u zagovor naša nova biskupija Bjelovarsko-križevačka, kao i cijela naša hrvatska domovina, sveca koji je izrazito govorio da je Hrvat, dakle bio je svjestan tko je, što je i odakle dolazi, iako je djelovao u stranom svijetu, rekao je župnik križevačke župe Blažene Djevice Marije i svetog Marka vlč. Ivan Novak.

Središnju misu na blagdan svetog Marka Križevčanina i na 15. obljetnicu njegove kanonizacije predvodit će zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić. Također na Strossmayerovom trgu sutra u 13 sati održat će se 4. međužupanijski susret vjeronaučne mladeži, a Križevci će uz blagdan svetog Marka i ove godine ugostiti dva susreta na državnoj razini, 10. susret osoba s invaliditetom Hrvatske, te 5. susret udruga Hrvatski domobran. Svima će se pridružiti i učenici križevačkih osnovnih i srednjih škola, koji sutra neće imati nastavu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.