Od sutra proslava blagdana sv. Marka Križevčanina

Svetim misama u križevačkim crkvama sv. Ane i Majke Božje Koruške sutra u Križevcima započinje osamnaestodnevni progam proslave blagdana Sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Bjelovarsko-križevačke biskupije, povodom 15. obljetnice njegove kanonizacije. Središnji događaj odvit će se u utorak 7. rujna 2010. godine na Strossmayerovom trgu gdje će svečanu koncelebriranu sv. Misu u 11 sati predvoditi zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić, čemu će prethoditi procesija od konkatedralne crkve sv. Križa. Tih dana će kod kapele sv. Marka Križevčanina bdjeti Odred izviđača „Kalnik“ Križevci. Cjeloviti program proslave dostupan je na web sjedištu župe sv. Ane.

U glazbenom dijelu programa sutra se u 17 sati u crkvi sv. Ane održava 8. susret crkvenih zborova, u četvrtak 2. rujna koncert trija Mario Perestegi (orgulje), Igor Hrustek i Dario Cepić (trublje), a u nedjelju 5. rujna Dražen Zečić ima koncert autorskih duhovnih pjesama. U srijedu 8. rujna u Podrumskoj dvorani Hrvatskog doma u 20 sati na raspordu je 8. mali festival čembala, a u petak 10. rujna u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u 19:30 sati koncert ima Katedralni mješoviti zbor. Dan kasnije u 10 sati u konkatedralnoj crkvi sv. Križa održava se 1. susret dječjih crkvenih zborova Bjelovarskokriževačke biskupije, a u utorak 14. rujna nakon večrnje mise na istom mjestu će koncert održati Hrvatsko pjevačko društvo “Kalnik”.

Program će također obilovati izložbama i radionicama, pa su tako u srijedu 1. rujna čak dvije izložbe – od 18:30 sati u gradskoj knjižnici “Franjo Marković” izložba pisanoga materijala o sv. Marku Križevčaninu (iz zavičajne zbirke „Crisiensia“), te od 20 sati 4. izložba „Molitva svetom Marku“ članova Križevačkoga likovnog kruga. U petak 3. rujna u 19:30 sati plesnu radionicu „Biti kao sv. Marko“ u podrumskoj dvorani Hrvatskog doma će voditi plesački par Ištvan Varga i Gabriela Pilić. Dan kasnije će glumac i dramski umjetnik Vid Balog održati dramsku radionicu „Biti kao sv. Marko“ u OŠ Ljudevita Modeca, a dva dana kasnije u gradskoj knjižnici će se održati dječja kreativna likovna radionica posvećena trećem hrvatskom svecu.

Od ostalih događanja spomenimo još prijateljsku nogometnu utakmicu reprezentacija svećenika Hrvatske i BIH idući utorak, uz polusatnu predigru selekcije U10 između NK Križevci i NK Slaven Belupo iz Koprivnice. U petak 3. rujna prof. Željka Vegha će u crkvi sv. Ane održati predavanje na temu „Štovanje sv. Marka Križevčanina u Križevcima“. Na dan svetkovine sv. Marka Križevčanina održat će se također 4. međužupanijski susret vjeronaučne mladeži, 10. susret osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2010.“ te 5. susret udruga „Hrvatski domobran“ Hrvatske.

U utorak 10. rujna u poduzetničkoj zoni Nikole Tesle će se održati otvorenje i blagoslov tvornice tvrtke „Strojometal“. Posljednjeg dana proslave, u srijedu 15. rujna će se održati Križevački triptih u Katedrali, Djelo Marijino, gdje će slovo na temu “Metafizika” održati prof.dr.sc. Josip Planinić, izložbu slika postaviti Drago Mandekić, a koncert održati Tin Mršić na violončelu, Pina Mršič na klavijaturama i Ana Iverac na flauti. Iste večeri će se u prostoru Križevačkog likovnog kruga otvoriti izložba dječjih radova.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.