Deveto ‘Poluvrijeme poezije’ u ženskom društvu

U petak 20. kolovoza u 20 sati u Atriju gradske galerije u Križevcima održat će se “Poluvrijeme poezije 9”, poetsko-glazbena manifestacija za relaksaciju psihe i duha, prema riječima moderatora, križevačkog profesora književnosti Petra Babića. Predstavit će se Julijana Adamović, autorica dvije knjige proze i dobitnica Kiklopa na Sajmu knjiga u Puli za debitantsku zbirku priča “Kako su nas oteli Ciganima”, te pjesnikinja iz Ivanić-Grada Irena Delišimunović, čiju će kratku pripovijetku “Pod vješali(ca)ma” uskoro objaviti kuća “Algoritam” u zbirci kratkih priča “Samo svoja 2”.

Adamović je nedavno objavila knjigu “Konzerviranje”, a o čemu je riječ najbolje svjedoči kritika objavljena u Vijencu: “Žestokim pomacima spisateljica razodijeva tragičnu zbilju životnih paradigmi, a ta neljudsko-ljudska stvarnost ni u kojem slučaju nije čarolija života ni mistično iskustvo. To je možda pobuna protiv ustajalosti stvari u svijetu u kojem se etičke vrijednosti gube. Kao da je samo zlo izašlo iz granica razuma i stvorilo svijet patnje, bez osmijeha i oprosta: “Između ove i one Mene, dogodio se rat, očaj, borba za malo pristojnog života. Previše krivih političkih nazora i riječi koje na dušu padaju jetko, ubijajući sjećaju da je svijet dobar, a ljudi u njemu prijatelji. Kilometri razdvojenosti i sasvim novi ljudi. Želja da odmakom zaboravim sve ono iza.“ (Bački blues ili putopis iz prošlosti).

Delišimunovićina kratka pripovijetka “Pod vješali(ca)ma” prošla je na natječaju organiziranom od strane časopisa Grazia i nakladničke kuće Algoritam te će uskoro biti objavljena u zbirci kratkih priča “Samo svoja 2”. Sudjelovala je i na natječaju V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman 2009. godine i ušla među prvih 10 autora. Njoj pisanje poezije nije hobi, već smisao života.

Kako najavljuje profesor Babić, za glazbeni ugođaj pobrinut će se legendarne kantautorice sa samosvojnim, izgrađenim poetsko-stilskim stavom: Romana Orešnik-Mlinarić, Vladanka Ivković i Sonja Mrnjavčić.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.