Križevački nogomet doživio stotu! – Promocija ‘Nogometne priče’

U utorak 29. prosinca 2009. godine u punoj Velikoj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima, uz mnoge goste i sportske djelatnike iz Varaždina, Koprivnice, Bjelovara i Zagreba, održana je promocija knjige „Križevačka nogometna priča 1909.-2009.“ autora Ivana Majdaka, a posvećena stotoj godišnjici igranja nogometa u Križevcima i potkalničkom Prigorju. U promociji ovog bogato ilustriranog izdanja na 347 stranica sudjelovali križevački sportski novinar Maurizio Novosel, autor knjige Ivan Majdak, sportski radnik i publicist Marijan Hižak, nogometni trener Antun Bednaić, liječnik Franjo Husinec i profesor pedagogije sporta u mirovini Valentin Puževski.

Na početku promocije s pregledom događanja oko nogometa u „kraljevskom gradu podno Kalnika“ posjetitelje je upoznao voditelj programa Maurizio Novosel, a zatim je uslijedio nastup Hrvatskog pjevačkog društva „Kalnik“ Križevci pod vodstvom profesorice Branke Špoljar i solističkim nastupom mlade i nadarene križevačke sopranistice Ane Majdak, koji su izvedbama „Zvona moga grada“ Zvonka Špišića i državnom nagradom nagrađene „Pesme z drugoga brega“ oduševili okupljene.

Solistica Majdak je također, uz pratnju profesorice Tamare Perc na gitari, izvela prigodnu “Tihu noć”. Iako je dolazak na promociju najavio i autor predgovora Miroslav Ćiro Blažević, ispričao se zbog zbog drugih obaveza te elektroničkom poštom uputio novogodišnju čestitku autoru knjige i svima nazočnima.

O knjizi su govorili poznati Križevčani: profesor Puževski je nazočne upoznao s igranjem nogometa u „njegovo vrijeme“ pedesetih godina prošlog stoljeća, liječnik Husinec, koji je ujedno i autor knjige „90 godina nogometa u Križevcima“, napomenuo je ulogu Frana Gundruma u razvoju križevačkog sporta i zdravog načina života, dok je trener Tina Bednaić u nadahnutom obraćanju govorio o stručnoj suradnji na knjizi svojih 46 godina u križevačkom nogometu, što je izmamilo suze na mnoga lica sudionika tih događanja i ostalih nazočnih.

Gost iz Varaždina, publicist Marijan Hižak biranim je riječima predstavio knjigu napomenuvši da će mnogi tek za nekoliko godina postati svjesni veličine ovog djela te također istaknuto ispreplitanje tri autorove ljubavi – prema sportu, a posebno nogometu, prema rodnim Križevcima i prema obitelji.

Na kraju se nazočnima obratio i sam autor Majdak vidno preplavljen emocijama, a posebnu poruku je uputio i najmlađim posjetiteljima, polaznicima škole nogometa NK „Križevci“, rekavši da kuda god ih životni put nosio nikada ne zaborave rodne Križevce i svoje prve sportske korake. Zatim je pozvao na pozornicu križevačkog župnika i izbornika svećeničke nogometne reprezentacije Hrvatske velečasnog Krešimira Žinića, za nekoliko prigodnih riječi. Ovim je događajem dostojanstveno i svečano upriličen završetak stogodišnje priče o igranju nogometa podno Kalnika, i zasigurno je jedan od najvećih događaja povezanih sa sportom u Križevcima posljednjih desetak godina.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.