Prenamjena bivšeg Doma HV-a u gradsku knjižnicu

KRIŽEVCI – U vremenu gospodarske krize svatko pokušava pronaći svoje izlaze i načine njezinog prevladavanja, a gradonačelnik Branko Hrg kaže da su u Križevcima odlučili protiv recesije boriti se projektima. O tome svjedoči cijeli niz zahvata koji su u fazama od projektiranja do izvođenja, a za više njih provode se i postupci javne nabave. Jedan od njih je za odabir projektanta koji će izraditi dokumentaciju za prenamjenu bivšeg Doma Hrvatske vojske u novo sjedište Gradske knjižnice Franjo Marković.
– Gradsko vijeće je na posljednjoj sjednici odlučilo da se bivši Dom HV-a prenamijeni za potrebe Gradske knjižnice, tako da se sada već pokreće taj projekt. Ujedno se provodi natječaj, koji je pri kraju, za radove na uređenju krovišta, budući da je to zgrada sa ravnim krovom, te treba izgraditi krovište. Za to je u ovogodišnjem gradskom proračunu osigurano, zajedno s projektiranjem, oko milijun kuna, objasnio je B. Hrg.

Tako će do jeseni buduća knjižnica biti spašena od prokišnjavanja, a također do početka nastave učenike dvije gradske osnovne škole dočekat će uređeniji prostori, jer su upravo odabrani najpovoljniji ponuditelji za građevinsko-obrtničke radove na njima.
– Neki od projekata bit će kandidirani na upravo objavljen natječaj Fonda za zaštitu okoliša. Prvenstveno smo pripremili kandidaturu prostora bivše sinagoge, omladinskog doma, koji bi trebao biti državni arhiv. Također, tu je i prenamjena prostora Doma HV-a sukladno energetski učinkovitijim modelima uređenja zgrada. A zajedno sa Županijom za nominiranje pripremamo još jedan projekt i to uređenja postojeće zgrade Gimnazije, rekao je križevački gradonačelnik Hrg.

Naime, krajem rujna učenici Srednje škole Ivan Seljanec trebali bi se iz sadašnje zgrade koju dijele s gimnazijalcima, preseliti u novu školu izgrađenu unutar bivše vojarne, pa je procijenjeno da je sada pravo vrijeme za obnovu i stare zgrade. K svemu pobrojanom, radi se i na sakralnim objektima, poput drenaže na crkvi svetog Vida u Svetoj Heleni, a uskoro i na tornju kapele svetog Florijana u središtu Križevaca, za što je novac osiguran na natječajima Ministarstva kulture. (RKC)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.