Hrvat-SKA festivalska senzacija kod Krčkog mosta

Prošlog je vikenda na otoku Krku održan 4. međunarodni glazbeni festival Skaville, koji je ove godine okupio čak dvanaestak bendova ska, reggae, punk i sličnih orijentacija s područja bivše Jugoslavije i nekoliko europskih zemalja. Trodnevno ljetno ludilo, po mnogima već prozvano najplesnijim festivalom na Jadranu, posjetilo je gotovo dvije tisuće ljudi, pa organizatori iz križevačkog Kluba kulture i omišaljskog Centra za kulturu mogu biti i više nego zadovoljni. Neka bude i peti!

“Krv, znoj i suze” do Krka

Je li ikad itko stao u Karlovcu? U vrijeme ljetnih gužvi prema Jadranu na to se pitanje često odgovara afirmativno, no u tim slučajevima jednostavno je dobar izbor provozati se “starom cestom”, makar put trajao sat dulje. Dolazak u uvalu Voz na sjeveroistočnom dijelu Krka, nekadašnju trgovačku lučicu, u još davnija vremena i vojni logor, otkrio je prekrasan pogled na Krčki most i Rijeku. Uz samo more u brdovitoj šumici i na „etažiranoj“ ledini, koja se prostire do rta Lanterna, već su se smjestili brojni kamperi, avanturisti i ljubitelji veselog zvuka.

Još na predfestivalskom danu dobrodošlice ska fanove je razvedravao križevački DJ DžonSkaVolta u rivalskoj suradnji s DJ Oskarom iz Austrije, dok su petak i subota bili rezervirani za bendove iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Francuske i Španjolske. Prvi dio festivala protekao je u jesensko-oborinskom ozračju, te u popriličnim problemima s razglasom, što razdraganoj gomili nije pretjerano smetalo, no kako je festival odmicao kraju, tako su i vrijeme i atmosfera poprimali ljetne karakteristike.

Brate, brate, gospođo”

U petak su na velikoj ska pozornici nastupili francuski bend Nomades et Skaetera te domaći bendovi Antenat, Cirkus i Mala Vida, dok je nizozemsko-bosansko-srpska kombinacija Mala Vita otkazala. U subotu su okupljene razveseljavali i rasplesali Mađari Pannonia Allstars Ska Orchestra, Španjolci The Kluba (Ex Skalariak) i Kaso Perdido, srpski bend Samostalni referenti te domaće snage Kawasaki 3p, Postolar Tripper i Drunken Monkeys. Glazba, ples i zabava trajali su do ranojutarnjih sati, nekima i dulje, a sve bez izgreda i bez ikakvih problema.

Uz postojanje tuša i kemijskih toaleta, organizatori su posjetiteljima festivala osigurali mjesto za kampiranje te ponudu pića i hrane po prihvatljivim cijenama, a na obližnjim štandovima prodavali su se suveniri u vidu majica, kapa, nakita, knjiga i ostalih sitnica. Simpatično je bilo vidjeti da funkcioniraju i improvizirani eko-punktovi gdje je odvajan plastični od drugog otpada. Poneki “kreativac” koji je ulaznicu-narukvicu pokušao lažirati etiketom Coca-Cole ili pak Karlovačkog PET-a bio je dobronamjerno udaljen izvan okruga “Skavillagea”.

“…Danas smo korak naprijed”

Predivna lokacija pomalo osamljene uvale Voz, daleko od civilizacije, uz neposrednu blizinu mora, pacifistički nastrojena publika i izvođači, “pet friendly” okolina, vesela glazba odličnih bendova, dobra i raznolika klopa te ljubazno osoblje učinili su ovaj festival hvalevrijednim ljetnim višednevnim događajem, pa i atrakcijom koju Krčani mogu ponosno isticati, što i čine, na svojim turističkim brošurama, a Križevčani bez straha i motivirano nastaviti raditi narednih godina.

Za kraj, jedna kratka putopisno-kulinarska prispodoba s elementima glazbeno-lirske asocijacije: čime začiniti povratak kući s Kvarnera? Ako je ostalo išta vremena i novaca, nepogrešiv se odgovor može pronaći u pjesmi “Tužna priča o selu” jednog od festivalskih izvođača, Postolara Trippera. Genitiv i dativ sasvim su jasni, dok instrumental, baš prigodno, glasi: SKA-pul’con mladon!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.